„Бъдещето е в електрическите автомобили“ – твърдение, което ако доскоро ставаше все по-популярно, то днес го чуваме всекидневно. И дори да не ни се иска, то трудно бихме го отрекли. Автомобилните компании са насочили най-големите си инвестиции именно в тази насока, а градовете лека-полека започват да се пълнят с електрически автомобили.

Дали обаче Mercedes не се подготвят за това бъдеще, доста преди другите дори да са предполагали?

В началото на 20 век Mercedes оборудват берлинската пожарна служба с няколко камиона задвижвани от електрически двигатели. Прекалено голямото тегло и малкия пробег, обаче обрекли това начинание на провал. Няма да бъде преувеличено и твърдението, че именно в тези години електрическите двигатели и тези с вътрешно горене водели борба за превземане разрастващата се автомобилна индустрия. Е всички знаем, кой вид агрегат се е наложил към онзи момент, така че експеримента на Mercedes бързо приключил и компанията се ориентирала към добре познатите ни ДВГ.

В края на 60-те години в автомобилните производители отново се зародила идеята за електрически автомобил.

BMW усилено разработвали електрическа версия на култовото – 1602, което трябвало да бъде представено по време на Олимпийските игри през 1972 година в Мюнхен. От своя страна Mercedes пък разработвали експерименталния ван – LE306. Иновативното в него било, че батериите били така направени, че вече изтощените лесно можели да бъдат заменени с нови. Въпреки че настъпила петролната криза, LE306 така и не стигнал до масово производство и компанията отново се отказала от идеята за електрически автомобил.

Ето че настъпили 90-те години, а с тях и поредният експеримент на Mercedes.

През 1991 година Mercedes изненадват света, представяйки на автомобилното изложение в Женева изцяло електрически Mercedes 190 (W201). Колата се задвижва от два електрически мотора с мощност от по 22 конски сили. Всеки от тях отговаря за завъртането на една от задните гуми. Между 1992 и 1996 година Mercedes дори участват в мащабна пилотна програма организирана от Германия. Идеята на проекта е да установи, дали електрическите автомобили са надеждна форма за транспорт. Той се провел на малък остров в Балтийско море – Руген, като в него се включили няколко 190-ки и BMW E36 отново задвижвани от електромотор. Всички автомобили били с различни типове и различно разположени батерии, за да се тествала, коя е най-успешната формула.

Електрическото W201, проправило път и за електрически варинат на първата C-класа (W202)

Електрическото W202 било представено през 1993 година на автомобилното изложение във Франкфурт. То разполагало с 48 конски сили и нов вид акумулаторни батерии, наречени ZEBRA (Zero-Emission Battery Research Activities). Електрическата система била значително по-компактна от тази на W201, което позволило по-голямо пространство за пасажерите. Максималният пробег на C-класата бил 110 километра.

Електрифицираното W202 участвало в няколко програми, но и то така и не стигнало до масово производсто.