1968 Mustang с двигател от Ferrari и две турбини

Mustang

Ford и Ferrari рядко се споменават в едно изречение, освен ако не става дума за Ford GT, но тук със сигурност не е така. Този Mustang, който дебютира на SEMA миналата седмица обединява двете марки.

Модифицираните Mustang-ове на шоуто са доста, но интересното тук е, че този екземпляр разполага с 4.3-литров V8 двигател от Ferrari F430. Макар че това изглежда достатъчно шокиращо, American Legends продължават като инсталират два турбокомпресора от Nelson Racing и нов всмукателен колектор от Ferrari California.

Hot Rod съобщава, че колата не е тествана още на дино, но компанията има целева мощност от 700 к.с. при маховика. Това не звучи твърде впечатляващо, като се има предвид, че Mopar представи 1,000 к.с. Hellephant на шоуто. И все пак колата има значително по-голяма мощност от стоковия 1968 Ford Mustang.

Разбира се, подобренията се простират далеч отвъд двигателното отделение, тъй като Corruptt Mustang има окачване RideTech и джанти Avant Garde, които са с гуми Toyo и спирачки Wilwood. Други екстериорни акценти включват снижен покрив, странични ауспуси и 3D задни светлини.

Уникалната работа продължава в кабината, тъй като подът и тунелът са изработени от карбон. Mustang е оборудван с класически спортни седалки и 4-точкови колани. Таблото, 3-лъчевия волан и инструментите, брандирани с Corruptt завършват облика отвътре.