ДА… това е Mitsubishi Eclipse и ДА… то не е ниско и спортно купе с потенциал да се превърне в мечтата на пъпчивия тийнейджър. Точно обратното – от прословутия модел е останало само името, като добавката CROSS след него подчертава намеренията на японците да преместят модела право в сегмента на големите кросоувъри… или малки SUV-ове.

Възможно е да се почувствате леко раздразнени от този факт и в съзнанието ви да изпълзи прословутото „Едно време к’ви Eclipse-и имаше“, но замислете се – автомобилната индустрия се развива и пазарът налага новите тенденции в производството. Класът познат като „купе“ изчезна още в началото на новия век и честно казано Mitsubishi се опитаха да се задържат в него най-дълго, като оставиха „стария Еклипс“ на поточната линия чак до 2012 г.

За сравнение конкурентите им от Toyota и Honda, например, свалиха своите Селики и Прелюди доста по-рано. И това не е защото не са добри автомобили. Спортните бюджетни купета се справяха чудесно на пазара, но съвременният свят и нуждите на днешните потребители принудиха производителите да се насочат към обособяваето на някои нови сегменти, един от които е именно добре познатият ни SUV и по-ниския „Crossover“.

eclipse cross

Къде точно попада новото Mitsubishi Eclipse Cross е малко трудно да се каже. От компанията го определят като SUV-купе, заемащо място между ASX и по-големия Outlander. Със своите 4.4 метра дължина, 1.8 широчина и цена започваща от около 44 000 лева негови конкуренти се явяват модели като Skoda Karoq, Mazda CX-3, Honda HR-V и Nissan X-Trail. А заговаряйки за

външния вид

може би е редно да започнем с най-скандалната част. Казваме „скандална“ тъй като за 4-те дни, в които карахме колата любопитните погледи и ‘острите’ коментари бяха отправени именно към нея. Задницата на Eclipse Cross. Всички разговори за дизайна на автомобила почваха буквално „отзад-напред“.

Крайъгълния камък със сигурност се оказва раздвоеният (от среден стоп) заден прозорец. Да, може би е нужно малко време да се свикне с него, но истината е, че той доста напомня дизайна характерен именно за 90-те години и може би точно тази препратка са заложили дизайнерите. Спомнете си Honda CRX, Mazda MX-3, супер грозния Pontiac Aztek и т.н.

eclipse cross

Задните светлини грабват погледа със своята средна част, която LED лентите подчертават още повече вечерно време. „Под секрет ще споменем, че ако се абстрахирате от тази средна лайсна, вертикалните стопове силно напомнят тези на Volvo XC60“.
Ниско долу на мястото на дифузьорите при спортните коли можете да видите линия издаваща „Cross“-ът в новия Eclipse, като тя заобикаля калниците, праговете и стига до агресивната муцуна на SUV-ът.

В предницата и като цяло по купето хром не липсва. Общата визия отпред е агресивна, като за това допринасят намръщените фарове и Х-образната маска. Дали тази агресивна визия, обаче е подплатена с достатъчно злобен характер под „кожата“?

Двигателят

с който моделът разполага е 1.5 литров турбобензинов MIVEC (Mitsubishi Innovative Valve Timing Control) със 163 к.с. или казано по-просто V-TEC-ът на Mitsubishi. За момента друг агрегат не се предлага, но пък имате избор между две скоростни кутии, като едната е механична, а другата CVT – безстепенна. Именно нея тествахме, но за жалост куплирана само с предно предаване. За прословутите CVT кутии е изприказвано доста в Интернет пространството, но това което можем да синтезираме от личните впечатления е че предлага наистина добро ускорение. Моментът на „мислене“ при подаване на рязка газ го има, но сравнително бързо и „идва акъла“.

eclipse cross

Моментът, в който се оказвате леко объркани настъпва, когато видите перата за предавките зад волана. Скорости няма, но пера има – как така? От Mitsubishi са разделили режимите на вариатора на 8 степени, наподобявайки нещо като ръчен вариант за превключване, но честно казано ние не виждаме смисъл от всичко това в нисък клас SUV със 163 к.с. Може би още една препратка към спортното от предишните поколения…

Относно разходът, по каталог той е 8.5 комбиниран и може би щяхме да го постигнем, ако не се заигравахме толкова много с високите обороти на турбомотора. Да… сигурно ще кажете, че изобщо не е малка стойност за 1.5 литров двигател, но имайте предвид, че колата тежи 1460 кг. и за да ги ускорявате бързо трябва да изгаряте повече гориво.

eclipse cross

Както вече споменахме динамика не липсва в поведението на семейния автомобил и даже смеем да кажем, че мисията на турбината да предостави въртящ момент в по-широк диапазон от обороти може да се приеме за изпълнена. За спорт не можем да говорим, но това не е и целта. Най-малкото защото Eclipse Cross се старае да предостави комфорт на клиентите си и за това главна роля има със сигурност

окачването

Като казваме „комфортно“ това далеч не значи, че то е меко. Всъщност останахме учудени колко директно завива Eclipse Cross. Возията е стегната, управлението е стабилно и предсказуемо и бяхме адски зарадвани като вдигнахме предния капак и видяхме фабричната разпънка между бомбетата на амортисьорите – а ла „Бързи и яростни“.
Тя в допълнение с точковите заварки по шасито в зоните около вратите допринасят за това стегнато поведение.

Интериор и екстри

Екземплярът, който ни предоставиха за тест драйв беше с ниво на оборудване INTENSE, което ще рече две стъпки преди най-високото INSTYLE. Всъщност по-интересните неща, които получавате с INTENSE са екстри от сорта на хед ъп дисплей (леко олдскул, изкачащ от таблото), шумоизолиращо предно стъкло, малко повече хром, въпросните пера на волана, по-готината текстилна тапицерия, отопление на предните седалки и електрическа паркинг спирачка.
За „няколко долара повече“ (INTENSE+) ще оборудвате колата си с 4х4 и наистина важните асист системи като тази за следене на мъртвите зони в огледалото, предупредителна система за приближаващ трафик по време на задно маневриране и 4 камери сглобяващи 360 градусов поглед.

С най-високия пакет INSTYLE идва вече и адаптивния круиз контрол с функция за следене на автомобила пред вас. Салонът тук е кожен, а аудио системата Rockford Fosgate Premium 8+1.
Всъщност няма как да не отбележим, че и нашата аудио система ни направи много добро впечатление. Нивото и е доста високо и не отстъпва по нищо пред системите на някои от по-скъпите автомобили, които сме карали.

Имайки предвид цената на новото Mitsubishi Eclipse Cross няма как да отправим критика към качеството на материалите използвани в него. Таблото и по голямата част от панелите по вратите са меки на допир, а твърда пластмаса има по местата около някои бутони и то в ненатрапчеви количества. Централната конзола е удобна, а същото можем да кажем и за останалите информацинни уреди.

eclipse cross

В малкия SUV доооста е мислено за комфорта на задните пътници. До такава степен инженерите са се постарали да оставят място на задните седалки, че за малко да забравят за багажника. Неговият обем варира от 411 л. до 1159 л. когато се лишите от задни седалки. Въпреки това остава един от най-големите срещу този на конкурентите си.

Eclipse Cross? Защо не? Познат ви е сигурно моментът, когато си купувате нова кола и след месеци свиквате до болка с габаритите, поведението и дизайна и. След 4 дни прекарани с него имахме именно това чувство. А идеята на послушните семейни модели а.к.а. SUV не е ли именно такава?