формула 1

1000 състезания. 
За някои са много за други малко, за трети кръглото число изобщо е без значение.Както отбеляза един от най-активните фенове на страницата Формула 1 е страст – Павел Павлов: „Състезание номер 500 е било в Австралия през 1990-та, което значи, че повечето от нас са изгледали половината история на Формулата…“ Факт! Ако сте гледали всяко състезание от края на 80-те до днес, практически сте били свидетели на 500 надпревари, или на цели 30 сезона от общо 69.Това си е солиден стаж, който признавам си не знам как натрупах през годините. Явно страстта ми към Формула 1 наистина е голяма. Въпреки всички обрати в историята на тази надпревара, въпреки множеството години на безплодна доминация на един или друг отбор, страстта към най-високо технологичния спорт, превърнал се в годините си на развитие в най-мащабния бизнеспроект в автомобилните спортове, не е угаснала и все още ми е интересно да следя на живо всяко едно състезание и всеки един двубой. Колкото повече са битките – толкова по-забавно е всичко това, година след година…

Днес в Гран при на Китай имаше битки. Не бяха точно тези, които бихме желали да наблюдаваме, но имаше такива. Имаше и обрати. Не такива каквито можеха да преобърнат състезанието на пилотите в челото на колоната, но все пак обърнаха представата на някои от пилотите за реалните им възможности.
Мерцедес – Тотално надмощие. 
Началото на сезон 2019-та по една или друга причина изглежда като доминирано изцяло от Мерцедес. „Изглежда“ вероятно не е най-добрият начин да бъдат определени трите победи и трите втори места за пилотите на сребърните стрели (или както често погрешно са наричани от българските коментатори „двойни победи“) в Австралия, Бахрейн и Китай. Надеждите за добро представяне от страна и на друг отбор обаче все още ме карат да смятам, че Мерцедес само „изглежда“ като най-добрият отбор през 2019-та година. Сезонът е дълъг – 21 състезания, а досега сме видели само три. Рано е да отпишем шампионата и да смятаме, че съперниците им няма да се борят с нокти и зъби за всяка точка, която могат да отнемат на германския отбор.

Люис Хамилтън в типичния си стил от последните години реши всичко на старта, като изпревари Валтери Ботас още преди първия завой и след това не изпусна водачеството. В един момент изглеждаше, че пресичащата стратегия на Валтери Ботас при спиранията в бокса може да му донесе малко предимство, но преднината натрупана от Люис в началото на надпреварата му осигури безпроблемно пилотиране начело на колоната до края на състезанието. Въпреки огромното си желание да се пребори за най-бързата обиколка, която носи допълнителна точка за шампионата, това не се отдаде на Хамилтън. Но макар и не най-бърза в една обиколка, в състезанието колата му бе най-бързата. 

Валтери Ботас разполагаше с точно толкова бърза кола, колкото и съотборника му световен шампион, но лошият старт го лиши от шансовете за победа. Защото на Хамилтън не му трябва много, достатъчно е да получи само пръстче от съдбата, след което сам „се изтегля за косата“ (като един същий барон фон Мюнхаузен). Ако Ботас иска да докаже, че е по-добрият пилот от двамата през този сезон, трябва да го прави постоянно, през цялото време и винаги без грешки. В противен случай ще продължи да не е „най-бърз от всички на пистата“, като обеща в началото на сезона.
Ферари – Отново отборни заповеди
Себастиан Фетел финишира трети в състезание 1000. Лично той беше доволен от развитието на състезанието, като отчете, че Мерцедес са били почти недостижими. Ако продължава по този начин едва ли ще намери начин да се бори за титлата…Болидът на Ферари може би нямаше да му осигури възможност да се бори с мерцедесите, но със сигурност му даваше огромни шансове да се бори с младият си съотборник за третата позиция и без да му осигуряват предимства от бокса. Но в желанието си да осигурят възможност на Фетел да се бори с Ботас за второто място, което вероятно бе имагинерно, Ферари лишиха Шарл Льоклер от възможността да направи същото. Стратегията на Биното и компания, може и да им е изглеждала печеливша, но те със сигурност изгубиха едно място и две точки от това, което направиха…

Единственото качествено изпълнение от Фетел бе битката му с Верстапен, която приключи в негова полза.Шарл Льоклер бе жертван от Ферари за доброто представяне на Себастиан Фетел. Не е ясно, дали младият пилот можеше да се бори с Валтери Ботас за второто място в Гран при на Китай, но със сигурност след стратегията, наложена от бокса на червения отбор, шансовете му за добро представяне тотално се изпариха. И не само това. Льоклер загуби четвъртата си позиция от Макс Верстапен без реална битка на пистата, а поради лоша стратегия в бокса. „Скамейката“ на Ферари днес бе под всякаква критика. Даже ми е обидно да коментирам това, което „умните глави“ на скудерията сътвориха в бокса….

И като стана дума за бокса. Нека коментираме и нещо, което остана невидимо за много от феновете.

При второто си влизане в бокса, след смяната на гумите Льоклер потегли и веднага след това спря за миг. В първия момент това изглеждаше като пилотска грешка. Но всъщност точно това спиране показа колко голям пилот и колко удивителен Човек е Шарл. При потеглянето след смяната на предна лява гума механикът залитна в посока на болида. Точно това бе причина изключително наблюдателния пилот да спре, за да не го удари.

Имам ясен спомен за един друг пилот в същата позиция и същия бокс, който бе много по-опитен и пропусна да забележи възможността, че може да нарани някого…Това умение на Льоклер е най-уникалния му талант, за който съм писал още когато бе пилот от Формула 2. Преди две години имаше подобен случай, при който отборът му подаде сигнал за напускане на бокса, но пилотът (тогава на 18 години) остана на място, изчака преминаващия през пит-лейна болид и едва след това излезе от бокса на Према. Да си гледаш в огледалата в такава ситуация, като при смяна на гуми не е първата грижа на пилотите от средата на колоната. Е, затова и мястото на Шарл не е в средата на колоната…
Ред Бул – Правилната посока
Макс Верстапен може би нямаше шанс да се качи отново на подиума, както стана в Австралия, но пък направи всичко необходимо това да се случи и днес. Ред Бул му осигуриха отлична стратегия. Макс бе постоянен в представянето си и много малко не му достигна да атакува подиума. Това постоянство, с което Макс Верстапен преследва класиране между двете ферарита, че и дори пред тях във всяко състезание от началото на сезона е удивително. То показва сериозното израстване на едни от най-младите в хибридната ера – пилота на Ред Бул и двигателите на Хонда. Като че ли и Макс Верстапен, и Хонда се излекуваха от детските болести и имат шанс заедно да покажат най-доброто от характерите си.

Пиер Гасли също не остава незабелязан. Френският талант успя да удържи  шестото място в края на състезанието. Преследващите го болиди на Рено, Рейсинг Пойнт и Алфа Ромео нямаха много шансове да го достигнат, въпреки различните стратегии. Единственият пилот с три спирания в бокса и записал най-бързата обиколка в Гран при на Китай трябваше да устои позицията си срещу четирима пилоти влезли в бокса само веднъж – Рикардо, Перес, Райконен и Албън. И устоя със завидна преднина, завършвайки като последен в обиколката на победителя, въпреки допълнителния стоп.
Рено – В средата, но не по-нагоре
Дани Рикардо се молеше преди състезанието най-накрая да види карирания флаг. Е, видя го – на обиколка от победителя. Рено продължават да са на обиколка разстояние от лидерите на колоната и това е най-доброто им представяне. Седмото място следва да означава – „най-добрият от останалите“, но за това ли отиде Рикардо в Рено? Да бъде най-добрият след бившия си тим? Явно не. Задачата на Рено е да излезе от посредствеността в която затъна през последните години, но както е известно и у нас държавните структури не се променят бързо и лесно.
Доказателство за лошото състояние на отбора е и отпадането на Нико Хюлкенберг.
Един от малкото усмихнати французи в края на състезание 1000 бе Ален Прост, който развя карирания флаг.

Рейсинг Пойнт – Отново точки.
Този отбор не се предава. Може да гърми и да трещи, но розовата кола се бори за място сред най-бързите 10 във всяко състезание. Серхио Перес през годините е доказал, че е един от най-добрите в опазването на гумите. На тази толкова агресивна към смесите на Пирели писта, Перес успя с едно спиране от дванадесето място на старта да финишира осми.Ланс Строл също се пребори за по-предна позиция, но за 12-то място все още не дават точки.
Алфа Ромео – Стабилност и постоянство, за хубаво или за лошо.
В предния неделен коментар казах, че и двамата пилоти на тима показват завидно постоянство – Кими Райконен с доброто си представяне, Антонио Джовици с нелепото… няма какво да добавя днес.
Торо Росо – Руското торпедо се завърна.
По-добре ще е да коментираме адекватното представяне на Алекс Албън, вместо неадекватното поведение на Дани Квят на пистата и след състезанието. Но ще коментираме и двамата.Албън спечели първите си точки. Направи го по трудния начин. След много тежък инцидент в третата свободна тренировка и неучастие в квалификацията, след старт от последна позиция, след много битки по трасето и отлична стратегия Александър Албън стигна до първата си точка в шампионата. Да му е честата и да му се множат!
Дани Квят… Ох, този Данаил! Данаиле, не се научи, момче младо! Толкова години му даваха шансове, дърпаха му ушите, караха му се, отписваха го, после пак го насърчаваха… Явно няма полза. На Нелсън Пикет дъщеря му е виновна обаче! Явно преди състезанието Кели е напомнила на Дани кой е победителя в Гран при №500 в историята на Формула 1, като вероятно е допълнила въпросително – „А ти? Какъв татко ще ми ставаш?“

Оттам и тази бясна амбиция на Квят да се докаже пред тъста…
През 1990-та на Аделаида в последното състезание за сезона, когато всичко вече е решено в шампионата, макларънът на Сена получава повреда в скоростната кутия и шампионът отпада, след като се завърта в 61-та обиколка. Така Нелсън Пикет получава неочакван подарък от съотечественика си и печели своята 22-ра победа във Формула 1 в Гран при 500.Сега на Дани Квят пак макларъните му бяха „виновни“ и той реши да ги накаже. И двата!Първата обиколка винаги е изпъстрена с битки в средата на колоната, при които често отпадат или най-агресивните, или най-пасивните, или най-невнимателните, или пък пилоти, които нямат нищо общо с тези крайности. Дани Квят допусна елементарна грешка при излизането си от шести завой. Имаше опасност от презавиване, заради високата скорост, с която се опитваше да ускори на изхода от завоя, колата поднесе, той контрира, но движението му го прати върху болида на Карлос Сайнц. След контакта с първия макларън, болида на Квят стана неуправляем и той се блъсна доста силно във втория макларън – на Ландо Норис. Елементарната логика сочеше, че Квят е изцяло виновен за движението на собствения си болид. Заради това и бе наказан от стюардите за поведението си. Въпреки това се чуха гласове в негова защита, отново настояващи за онова абсурдно понятие наречено „състезателен инцидент“, при което се изключва вината на виновните за инцидента. 

https://www.youtube.com/watch?v=VmCUptN4uNY


Това даде криле и на самия Квят да търси сметка на стюардите за наложеното му наказание. След състезанието Квят заяви, че е бил несправедливо ощетен с възможно най-тежкото наказание за подобно провинение – преминаване през бокса.
Моето мнение? – И това му беше малко! Явно няма никога да се научи, че не е сам на пистата, щом след толкова години не го е направил…
ХААС – Работите вървят на зле.Ситуацията в американския отбор, ръководен от австрийския фюрер не е такава каквато е очаквана, а още по-малко желана. След грешки на пилотите и на механиците в първите две състезания, с изключение на страхотното постижение на Магнусен в Гран при на Австралия, сега отбора има само тези 8 точки – точно от това първо състезание.Ромен Грожан продължава да назадва. Не е ясно как го прави, но въпреки всички възможности, които му се осигуряват французина върви назад. Дали не е рак?Кевин Магнусен обикновено напредва, но днес се случи обратното. Грожан завърши 11-ти от десета позиция (което е тенденцията в представянето му през този сезон), а Магнусен от 9-ти на старта завърши на 12-то място. При него можем да виним стратезите на отбора, които му сътвориха програма с много ранни спирания в бокса и в края на състезанието го оставиха без гуми.
Макларън – Предизвикан провал.
Виновникът за провала на Макларън се казва Даниил Квят – руски рецидивист, който унищожи мечтите на Ландо Норис и Карлос Сайнц за добро представяне в състезание 1000.

Уилямс – …и те ли участваха?
Това, което се случва в отбора на Уилямс придобива размерите на древногръцка трагедия. Думите на Омир едва ли обаче биха стигнали да я опишем и оплачем. Патрик Хед, (ако все още има нещо на горния етаж при него) трябва де действа доста решително и бързо за да успее да постигне каквото и да било през този сезон. Но всъщност май е най-добре по време на този сезон Уилямс да ги отпишем… 

Състезание №1000 ни даде една добра възможност да направим равносметка на всичко, случило се до момента във Формула 1. Може и да го направим…

Авторски текст на Димитър Димитров, публикуван с негово съгласие.

Формула 1 е страст