валтери ботас

Двойна победа постигна отборът на Мерцедес в днешното състезание за Голямата награда на Абу Даби, след като двамата пилоти Валтери Ботас и Люис Хамилтън завзеха първите две места.

Стартът на надпреварата премина без инциденти, като лидер след него остана потеглилият от полпозишън Ботас, който показа невероятна увереност през целия уикенд. Съотборникът му и настоящ световен шампион Люис Хамилтън пресече финала почти 4 секунди по-късно, а пилотът на Ферари Себастиан Фетел зае третото място на подиума, минавайки финиша 19 секунди след лидера.

Денят на пистата не се оказа благосклонен за Даниел Рикиардо, който имаше шанс да завърши на четвърто място, но техническа неизправност в хидравликата предизвика неговото отпадане в средата на състезанието. Няколко обиколки по-късно малшанс сполетя и пилотът на Рено Карлос Сайнц, чиято предна гума не бе правилно монтирана и се откачи на излизане от пит лейна.

Безспорно най-интересната част от надпреварата се оказа битката за 13-тото място между пилотите на Уилиамс и Хаас – Ланс Строл и Ромен Грожан. Те размениха позициите си няколко пъти, като победител в спора излезе Грожан, финиширайки в крайна сметка на косъм от зоната на точките.

Освен шампионската титла на Хамилтън и днешната победа на Ботас, отборът на Мерцедес грабна и титлата при конструкторите водейки в класирането с 668 точки. Втори и трети тази година останаха отборите на Ферари и Ред Бул съответно.

Непосредствено след награждаването бе представен кратък тийзър за следващия сезон, както и новото лого на шампионата, който през 2018-та стартира на 25 март.

формула 1 лого
Новото лого на Формула 1
ПОЗ ПИЛОТ ОТБОР ДВГ ПРЕДН.
1 Валтери Ботас Mercedes Mercedes
2 Люис Хамилтън Mercedes Mercedes 3.899
3 Себастиан Фетел Ferrari Ferrari 19.330
4 Кими Райконен Ferrari Ferrari 45.386
5 Макс Верстапен Red Bull TAG 46.269
6 Нико Хюлкенберг Renault Renault 1’25.713
7 Серхио Перез Force India Mercedes 1’32.062
8 Естабан Окон Force India Mercedes 1’38.911
9 Фернандо Алонсо McLaren Honda 1 lap
10 Фелипе Маса Williams Mercedes 1 lap
11 Ромен Грожан Haas Ferrari 1 lap
12 Щофел Вандорн McLaren Honda 1 lap
13 Кевин Магнусен Haas Ferrari 1 lap
14 Паскал Верлайн Sauber Ferrari 1 lap
15 Брендън Хартли Toro Rosso Renault 1 lap
16 Пиер Гасли Toro Rosso Renault 1 lap
17 Маркус Ериксон Sauber Ferrari 1 lap
18 Ланс Строл Williams Mercedes 1 lap
19 Карлос Сайнц Renault Renault 24 laps
20 Даниел Рикиардо Red Bull TAG 35 laps