Бели полета, студ, сняг и характерен рев на ладови двигатели прорязващи тишината в заледените сибирски плата. Това не е описание от страниците на Лев Толстой, това е ежегодният шампионат по зимен дрифт в сибирската снежна пустош, който местните наричат The World Championship of Winter Drifting и се провежда тази седмица, в момента.

Нещата в този ивент са повече от прости и включват всичко нужно, за да концентрират огромни количества емоция на трасето. Имаме сняг, подходяща дрифт траектория, издълбана за целта и разбира се дрифтачки, гордо носещи логото на АвтоВАЗ на предните си решетки. Може да се каже даже, че шампионатът е едномарков.

И преди да си помислите, че говорим за някакви местни руски джигити, които просто имат късмета да живеят някъде далеч на север и пързалят на дядо си ладата необезпокоени от властите, нека подчертаем нещо – шампионатът е на световно ниво и това се доказва най-вече тази година. В момента в Красноярск се очаква дори сблъсъка на двамата дрифт титани от различни краища на света – шампионът от D1GP Масато Кавабата и може би най-агресивният пилот във Формула Дрифт Кристапс Блус. Неописуема усмивка ни се появява, когато ги видим зад воланите не на своите Nissan Gt-R и BMW M3, а в купето на ВАЗ 2102.

За момента във временното класиране с удобна преднина от 81 точки води Евгени Лосев срещу втория в списъка Максим Гросман. Нямаме търпение да видим печелившата Лада комби от зимния дрифт шампионат, а ако и вие се интересувате ТУК можете да гледате лайв стрийминга от събитието, както и видеата с отминали етапи.