батерии

Най-големите автомобилни производители в Япония обединяват усилията си за ускоряване на разработването на твърди батерии за употреба в бъдещите електрически автомобили.

Според Nikki Asian Review, Nissan, Honda и Toyota ще работят Lithium-Ion Battery Technology и  Evaluation Center (Libtec), както и производителите на батерии Panasonic и GS Yuasa. Партньорството има за цел да разработи нови твърди батерии, които биха превърнали японските компании в лидери в технологиите за електрически превозни средства.

Японското правителство също така подкрепя партньорството, тъй като Министерството на икономиката, търговията и индустрията ще предостави на Libtec  14.6 млн.долара финансиране според съобщенията.

Твърдите батерии биха могли да са значително подобрение спрямо литиево-йонните батерии, които се срещат в днешните електрически автомобили. Освен че предлагат по-висока плътност за енергия, твърдите батерии имат по-малко компоненти и не използват течни електролити, които могат да изтекат. Ползите не спират там, тъй като твърдите батерии са по-безопасни, по-лесни за производство и по-достъпни от литиево-йонните.

батерии

Toyota е един от пионерите в разработката на батерии, но компанията все още не е пуснала автомобил, който ги използва. Това е една от целите на партньорството, тъй като различните компании ще работят за подобряване на производителността, като същевременно гарантират по-висока безопасност.

Ако всичко върви по план, консорциумът Libtec може да разработи батерия, която ще позволи на електрическите автомобили да пътуват до 550 км до 2025 г. Групата има още по-големи амбиции в бъдеще, тъй като иска да има твърда батерия, която може да осигури 800 км пробег до 2030 г.

Въпреки че звучи странно, че конкурентните компании ще се обединят, Nikki отбелязва, че 70% от глобалния пазар на автомобилни батерии е контролиран от японските компании през 2013 г. Въпреки това силната конкуренция от Китай и Южна Корея намалява пазарния им дял само на 41% за 3 години.