Японската икона – Lexus LFA

Lexus LFA

Lexus LFA е много интересен автомобил. Според мнозина, той е гигантски инженерен успех и кола, завинаги намерила мястото си в историята. Според други, моделът е провал, поради няколко причини. Нека разгледаме японската легенда по-отблизо и да разберем дали това е най-легендарният суперавтомобил от Япония.

Решението на автомобилем производител като Lexus да пусне суперкар предизвика огромно внимание и интерес към марката, а дизайнерският му език послужи за вдъхновение на множество бъдещи модели.

От друга страна, въпреки че е с ограничено производство, LFA никога не се наложи на пазара. Пример за това са седем чисто нови коли, които се предлагат от дилърите в САЩ, въпреки че производството му приключи през декември 2012 г.

Може би първото нещо, от което повечето хора са изумени, е изключителният звук. И с право, тъй като LFA е един от най-добре звучащите автомобили, създавани някога. Той разполага с атмосферен, 4,8-литров V10 агрегат, създаден със сътрудничеството на Yamaha. По време на разработката на автомобила, Toyota все още участват във Formula 1 и тяхното желание е, двигателят да звучи по подобен начин. Е, смятаме, че са се справили превъзходно.

553-те коня и 450-те Nm дават усещането, че сте в истински болид, а V10 конфигурацията не е избрана случайно. Той е предпочетен пред V8 заради способността му да развива невероятни обороти и пред V12, заради по-ниското тегло. Всъщност, червената зона на обортомера започва при 9000 об/мин, а максималната мощност идва при 8700! От празен ход до въпросните космически стойности се достига за 0.6 сек. Това налага използването на цифров обортомер, защото обикновената стрелка едва ли би смогнала.

Трябва да отбележим и останалите ключови аспекти в автомобила. Създаден от карбонов полимер с монокок шаси, той е дело на лазерна технология, неизползвана до този момент. Екстериорът следва нов дизайнерски език, чиято форма следва функцията. По-острите линии увеличават притискателната сила, а задното крило се разгръща при скорост над 80 км/ч. Отворите над калниците снабдяват двигателя с още въздух и охлаждат спирачките. Трябва да отбележим, че автомобилът е толкова разпознаваем, че просто няма как да го объркате.

Произвеждан реално само 2 години, от демекмври 2010 г. до декември 2012, включващ няколко допълнителни версии, LFA не получава вниманието, което заслужава. С цена от 450 000 долара, той често бива описван като прекалено скъп за мощността си или прекалено слаб за цената си. Все пак нека не забравяме, че говорим за Lexus в ограничено издание.

Автомобилът завинаги ще си остане един от най-легендарните, дошли от Япония и може би най-разпознаваемият модел на Lexus. Не случайно, Джереми Кларксън го обяви за най-добрата машина, която някога е карал.