Южноафриканец създаде реплика на Sauber-Mercedes C9

Sauber-Mercedes C9

Ентусиаст от Южна Африка на име Джон Акерман е създал забележителна реплика на легендарния Le Mans болид Sauber-Mercedes C9. Оказва се, че неговото творение е дори легално за движение.

C9 е един от най-прочутите състезателни автомобили на Mercedes-Benz, тъй като печели 24-те часа на Le Mans през 1989 г. и побеждава в 5 състезания от предходния сезона на Световния шампионат за спортни автомобили. Едва няколко автомобила са конструирани и опитите на някой да се сдобие с колата са практически невъзможни. Въпреки това, силата на любовта към колата не спира Акерман, който си я създава сам.

Механикът започна работата по спортната си кола през 2011 г. направо от нулата. В основата на автомобила е изработено по поръчка стоманено шаси, а каросерията е изработена от леко и здраво фибростъкло. Сърцето е 3.2-литров V6 с два турбокомпресора, осигуряващи 320 к.с. Автомобилът тежи около 1000 кг и поради това е много бърз и е възможно да достигне около 300 км/ч.

Истинският Sauber-Mercedes C9 разполага с 5.0-литров V8 двигател с два турбокомпресора и над 800 к.с. Колата удря 400 км/ч. на правата Mulsanne по време на квалификациите. Не е много трудно да се разбере защо Акерман се вдъхновява от автомобила.

Механикът наскоро се разделя с колата, след като тя бе закупена от друг ентусиаст. Преди да премине в ръцете на новия собственик, автомобилът трябваше да претърпи модификация на шасито и пода.