дизелови

Щутгарт планира да започне забраната на по-старите дизелови автомобили със стандарт Евро 4 и по-ниски от него от януари 2019 г. – и въпреки че може да звучи парадоксално, една от целите е действително да се избегне разширяване на същата тази забрана.

По-рано тази година Хамбург, вторият по големина град в Германия, първи обяви бан на автомобилите с дизелово гориво в страната. Отнася се за всички превозни средства неотговарящи на минималния стандарт, който задължава наличието на Евро 6, а с такъв разполагат само колите произведени след 2014 г.

„Искаме да избегнем забрана на европейските дизелови двигатели, предприемайки цялостен пакет от мерки за по-чист въздух“, заяви Андреас Шварц, лидер на парламентарната група на Зелените в регионалното събрание на Баден-Вюртемберг. Той добави, че други мерки за чист въздух включително разширяване на обществения транспорт и електрическата мобилност ще трябва да имат значителен положителен ефект върху нивата на замърсяване, съобщава Autonews.

По този начин, ако Щутгарт не може да подобри качеството на въздуха си и да намали нивата на NOx до законови граници до средата на 2019 г., забраната за дизеловите двигатели може да включи и превозни средства от Евро 5 от януари 2020 г., добави министерството на Баден-Вюртемберг.

Подобни планове за забрана на стари дизелови двигатели вече са в ход и в други големи градове по света като Париж, Мадрид, Мексико Сити и Атина. Копенхаген пък иска да забрани и новите дизели още от догодина, стимулирайки продажбите на електрически и хибридни модели.