формула 1

Бърни Екълстоун беше остранен от шефския пост на Формула 1 след като Liberty Media финализира 8 милиардна сделка по пглъщането на спорта.

86-годишният Екълстоун, който от 40 години е шеф на Световния шампионат е назначен като почетен председател и ще действа като съветник на борда.

„Аз бях уволнен. Вече няма да управлявам компанията , моята позиция е взета от Чейс Кери.“ – 
казва бившият шеф пред Auto Motor und Sport. Относно новата си позиция, той твърди, че дори не знае какво точно представлява.
На въпроса как вижда бъдещето си споделя : „Дните ми в офиса ще бъдат малко по-спокойни. Все още имам много приятели от Формула 1 и достатъчно пари, за да присъствам на състезанията.“

Liberty Media започна поглъщането на моторния спорт още през септември месец, а през януари изплати последните финансови пакети. Компанията не е оповестила никакви други размествания при висшите позиции, но BBC Sport е научил, че две от тях за разпределени вече.

Бившият изпълнителен директор на ESPN Шон Братчес е натоварен с комерсиалната страна на Формула 1, а Рос Браун поема руля на спортно-техническата част.

И двамата ще докладват на новият шеф на Формула 1 Чейс Кери, който е бил председател на „Туентиът сенчъри фокс“ (20th century fox) и приближен на собственикът и Рупърт Мърдок.