Шампионски болид на Ники Лауда се продава за милиони

Ники Лауда

Болидът Ferrari 312T, управляван от легендарния Ники Лауда, ще бъде продаден на търг през август тази година от Gooding and Company в Pebble Beach.

Въпросният 312T е шаси №022 и е управляван от Ники Лауда в редица надпревари по време на сезона, спечелил му първата титла през 1975 година. Той печели Голямата награда на Франция в точно този автомобил и също така записва 5 полпозишъна от 5 опита.

Макар да не знаем защо настоящият собственик е решил да се раздели с колата, вероятната причина би могла да е скорошната смърт на легендата на Formula 1. По този начин може да се търси по-висока цена на Ferrari-то.

При настоящия си собственик, 312T получи цялостна реставрация от специалистите на Ferrari в Dennison International. Специалистите от Byers Custom и Restoration пък са се погрижили за боята. Автомобилът печели 3-то място в конкурса по елегантност Concours d’Elegance Pebble Beach за 2017 г. и е управляван на редица частни събития. Задвижването на болида се осигурява от 3,0-литров плосък 12-цилиндров агрегат и напречна скоростна кутия.

Предварителните оценки показват, че автомобилът ще се продаде за между 6 и 8 милиона долара.