Болидът Ferrari 312T, управляван от легендарния Ники Лауда, ще бъде продаден на търг през август тази година от Gooding and Company в Pebble Beach.

Въпросният 312T е шаси №022 и е управляван от Ники Лауда в редица надпревари по време на сезона, спечелил му първата титла през 1975 година. Той печели Голямата награда на Франция в точно този автомобил и също така записва 5 полпозишъна от 5 опита.

Макар да не знаем защо настоящият собственик е решил да се раздели с колата, вероятната причина би могла да е скорошната смърт на легендата на Formula 1. По този начин може да се търси по-висока цена на Ferrari-то.

При настоящия си собственик, 312T получи цялостна реставрация от специалистите на Ferrari в Dennison International. Специалистите от Byers Custom и Restoration пък са се погрижили за боята. Автомобилът печели 3-то място в конкурса по елегантност Concours d’Elegance Pebble Beach за 2017 г. и е управляван на редица частни събития. Задвижването на болида се осигурява от 3,0-литров плосък 12-цилиндров агрегат и напречна скоростна кутия.

Предварителните оценки показват, че автомобилът ще се продаде за между 6 и 8 милиона долара.