Шефовете на Формула 1 непрекъснато мислят нови начини да спечелят отново фенската маса на своя страна и един от тях наистина ни допадна. Микрофони на гърнетата – хо хо, има ли по-добър начин да предизвикаш усмивката на истинския фен, от този да му доставиш натуралния необработен звук на 6 цилиндровия турбо двигател, пищящ до 12К об/мин ?

Истината е, че привържениците на спорта бяха сериозно разочаровани през 2014 г., когато атмосферните V8 мотори дадоха път на турбинираните V6 агрегати. Това доведе до значително заглушаване на шума от болидите, който е доста важен фактор за почитателите. През 2014-та Mercedes изпробва варианта „мегафон“, който беше по-скоро смешен, отколкото успешен.

Сегашният търговски шеф на Формула 1 Шон Братчес налага нова идея, която включва прикрепянето на керамичен микрофон към ауспуха.

звук болиди

„Едно от нещата, които искаме да коригираме занапред са звуците на спорта, защото те засягат пряко феновете и са основен фактор в изследванията, които правим.“

В проекта участва бившият сценарист на FOX Sport Дейвид Хил, който партнира с германска фирма в разработването на микрофон, способен да се закрепи за горещата изпускателна тръба.

Формула 1 скоро трябва да потвърди и плановете за следващата ера двигатели, които ще влезнат в употреба от 2021 г. За сега е постигнато „широко съгласие“ в шампионата те да бъдат по-прости, по-евтини и по-шумни.