Чували ли сте за Yamaha OX99-11?

OX99-11

Yamaha създаде свой супер автомобил още в началото на 90-те години, за който вероятно никога не сте чували.

Автомобилът е наречен Yamaha OX99-11 V12 и е създаден от дъщерното дружество Yamaha Ypsilon Technology няколко години след като производителят влезе във Formula 1 като доставчик на двигатели.

Първоначално Yamaha се обръща към немска компания, за да построи автомобила, но не е впечатлена от работата ѝ и се свързва с английската консултантска фирма IAD, за да продължи работата по проекта. Редица разногласия между Yamaha и IAD преместват разработката изцяло в Ypsilon Technology Yamaha, но лошите финансови условия в Япония спъват създаването и последващата продажба. Общо, три прототипа са произведени и един от тях се продава.

Машината се задвижва от 3,5-литров атмосферен V12 двигател, доставящ 440 к.с. и достигащ до 10 000 оборота в минута. Този двигател е свързан с 6-степенна механична трансмисия, задвижваща задните колела.

Разбира се, най-интересният аспект на OX99-11 V12 е неговият дизайн. В съответствие с мотоциклетното ДНК на Yamaha, автомобилът е проектиран с 1+1 места за сядане, което довежда до много тесен и висок кокпит. Автомобилът е и много малък, има малко междуосие и тежи само 1150 кг. Ако някога той бе стигнал до производствената линия, предполагаме, че това би бил един от най-добрите и вълнуващи автомобили на пазара по това време.

Екземплярът, който в момента се продава от JP Motor е на стойност от около 1,3 милиона долара.