Автомобилостроенето се променя, развива и увеличава, това е ясно на всички. Какво обаче се случи? По-нисък разход на гориво, по-малко вредни емисии, по-бързо ускорение, все числа, числа, числа… Дали обаче някъде там не изгубихме емоцията от това да седнем зад волана.

Тези редове не се отнасят към някоя определена марка или компания, дори напротив те са общи за всички. Вижте само какво се случва.

Ще започнем с Toyota, компания, която определено е във вихъра си и продажбите им са космически. Какво обаче правят японците – Yaris, Aygo, Auris, а къде отидоха Supra, Celica, Ae86 и MR2? Да, ще кажете, защо не казваш нищо за GT86 и ще се съглася с вас. Кола със задно предаване, атмосферен мотор, която далеч не е най-бързата, но знае как да те накара да се почувстваш жив. И все пак, тя е просто капка в морето! Очакваме и новата Supra да се появи, която със сигурност ще бъде по-бърза от предшествениците си, но дали ще е от онзи тип автомобили, в които се качваш с огромно вълнение и нотка страх. Съмнявам се, но се надявам да ме опровергаят.

Далеч не е само Toyota, нека погледнем и към друга JDM легенда – Nissan. Въпреки, че компанията е обединена с Renault, то тя поне опита да запази самоличността си със своите 370Z и GTR. Това обаче само доказва, че и ние потребителите сме станали по-скучни. Отидeте до най-близкия шоурум на марката и попитайте, колко 370Z-а са продали и колко Qashqai-a. Не ви дадох за пример GTR, тъй като там и цената е коренно различна.

Трите немски гиганта – BMW, Mercedes и Audi се утвърдиха на пазара, като големите батковци с расовите машини. Да, ама не баш! Те, като че ли се надпреварват кой колко нови SUV-а ще изкара на пазара за да запълни ниша, която си е направо ненужна. Няма да се изненадам, ако видим скоро и двуместен „джип“ с предно предаване и ветрогенератор вместо традиционен двигател. Трябва да призная, когато говорим за AMG, M-Power или RS, колите са бързи, ама наистина бързи. Това добре, но къде отиде ръчната скоростна кутия или всичко е цифри и стотната по-малко в усокрението до 100 км/ч. е по-важна от тръпката?

И все пак, няма смисъл да изброяваме марки и да ги критикуваме. Те работят за да печелят, пък и чувството да седнеш в нов и надежден автомобил е страхотно за повечето потребители.

Като се замислите и много „истински“ джипове не останаха. Преди 15-тина години, когато някой познат кажеше, че си е купил джип, то знаехме, че пълним багажника с бира и мръвка, и се качваме някъде, където няма да пречим на никой. А сега SUV-овете са Kadjar, Tiguan, Q2, X1… абе разбирате на къде бия!

Ами американските мускули, практичността и икономията не са се смилили над тях. Ехооо… Ford Mustang с 2.3-литров Ecoboost, да той има 310 к.с. и е по-бърз от някой от старите генерации с 5-литрови агрегати, но какво от това? Той е на стероиди, но не е мускулест по природа!

Трябва да си призная, в семейстовто ми има два автомобила, от онези за които ви говоря. Не съм ги избирал аз и не са мои, тъй че не ме нападайте с камъни. И въпреки това и в двата мога да намеря някакъв чар, дали икономичността, дали перфектната шумоизолация или бързата работа на автоматичните трансмисии. Едно обаче не мога да прежаля, и това е липсата на традиционна ръчна спирачка, вместо която има смешен бутон, който се издърпва на горе. И… о да, не може да го използвате в движение! За бога хора, не посягайте поне на ръчната, оставете ни това удоволствие.

Друго нещо, което със сигурност ви е направило впечатление е разликата в материалите, които се ползват. Голяма част от старите автомобили просто бяха масивни и всякаш вечни. Детайлите в интериора се изработваха от по-стойностни материали, които трудно започваха да пукат дори след 10 години, а в премиум автомобилите пластмасата просто не присъстваше. Това сега, не е точно така. Въпреки че тук донякъде оправдавам производителите, тъй като колите в момента са пълни с електроника, всякакви системи, екрани и прочие, все неща които ние потребителите искаме. А за да ги получим, срещу прилична цена, то все от някъде трябва да се спести. Честно казано, съгласен съм, вземете ми масивните интериорни лайсни и ми дайте пластмасови, но не ми отнемайте емоцията!

Автомобилната индустрия се промени. На някои им допада, на други не. Но в едно съм сигурен, голяма част от производителите искат и се опитват да правят вълнуващи автомобили, но потребителите не ги търсят. Така че, емоцията ще  я търсим някъде назад във времето, тъй като сами не я пожелахме днес!