Холандия намаля скоростта по магистралите си до 100 км/ч.

100

Холандското правителство се стреми да намали скоростта в страната до максимум 100 км/ч., за да намали замърсяването с азотен оксид, заяви премиерът Марк Руте.

Според холандския обществен оператор NOS тази мярка ще влезе в сила през 2020 г. Въпреки това BBC съобщава, че през нощта все още ще бъде разрешено ограничение до 130 км/ч., в което има смисъл, тъй като нощно време трафикът е по-малко.

Съобщава се, че шофьорите ще могат да се движат с настоящата максимална скорост между 19:00 и 06:00 часа, въпреки че области като претоварения централен запад Randstad (Амстердам, Ротердам, Хага и Утрехт) вероятно все още ще са изправени пред проблеми с емисиите, независимо от ограничението на скоростта.

„Щастлив съм, че успяхме да се справим заедно по приличен начин“, заяви премиерът Руте по време на интервю с репортери. Той също определи тези мерки като „краткосрочен пакет“.

В статистически план това ще е най-ниската магистрална скорост в Европа. Само Кипър може да се похвали с такова ограничение, но там магистралите са значително по-малко.

Настоящият лимит от 130 км/ч. всъщност е най-често срещаното ограничение на скоростта в Европа, като страни като Франция, Германия, Италия, Дания, Гърция, Унгария, Румъния, Хърватия и доста други се придържат към него. Шофьорите в Обединеното кралство обаче трябва да спазват ограничение от 112 км/ч., а магистралите в Испания позволяват само 120 км/ч. У нас скоростта е най-висока, лимитирана на 140 км/ч.

Едва ли намаляването на скоростта ще повлияе толкова много климата и природното замърсяване. Като разберат европейците, че и електромобилите замърсяват околната среда колкото и настоящите автомобили, сигурно ще се върнем обратно към каруците.