хамилтън

Ако през днешния ден по света е имало точка, в която да се леят чувства на тъга и разочарование, то това е Монца, Италия. За първи път от 5 години насам, уикендът даваше индикации, че каръкът ще бъде счупен, а купата ще бъде вдигната от пилот в червен екип… особено с двете алени коли завзели челните позиции след полпозишъна вчера.

Да, ама не! Въпреки че тръгнаха първи на старта, Райконен и Фетел завършиха надпреварата на 2-ра и 4-та позиция, като причините за изпадането им бяха доста различни една от друга. Себастиан успя сам да си усложни деня още в първата обиколка, след като реши да пресече завоя директно през болида на Хамилтън, но от удара пострада единствено той самия. Времето за смяна на предното крило му костваше връщане на 19-та позиция в колоната и серии изпреварвания докато в крайна сметка стигна 5-та позиция, а наказанието на третия Верстапен от 5 секунди го изпрати на 4-та в последствие.

Пилотът на деня – Кими Райконен успя поне да помаха на емоционалната Италианска публика отвисоко на подиума. Второто място, с което се утеши Айсмен далеч не задоволи нито него, нито феновете. Тактиката с ранно прибиране в бокса за инсталиране на гумите „Софт“ изигра лоша жега в иначе обещаващия ден. От бокса на съперниците задържаха Хамилтън за още няколко „Хамър“ обиколки със супер меките, в които британецът успя стабилно да навакса, а след излизането му на пистата след питстопа увеличаваше успешно преднината пред Райконен. Последва скандинавска битка между Валтери и Кими, спечелена от Райконен, но с цената на агресивно износване на гумите, които така или иначе вече бяха по-стари от тези на Люис.

Това, което не може да се отрече днес е, че освиркването, което публиката в Монца отправи срещу пилотите на Мерцедес беше напълно излишно. Двамата играха изключително отборно (повече Ботас, който пазеше гърба на Първия). Водачът в класирането – Люис Хамилтън се възползва от всяка грешка на съперниците си и наваксваше непрекъснато до 53-тата обиколка, регистрирайки серия от най-бързи турове.

Отборът, който също претърпя порции разочарования днес е Ред Бул. Новото „Рено“ под капака на Дани Рикардо избълва бели кълба дим още в началната фаза на Гран При-то, подтвърждавайки думите на Кирил Абитебул (шеф на Renault F1) за надеждността на мотора. Агрегатът на Верстапен издържа до финала, но не можем да кажем същото за нервите на младия холандец. Той впечатляващо добре защитаваше 3-тата позиция почти до финала, но за пореден път в сезона не прецени с колко точно затваря „вратата“ при защитата от атака, изпращайки Ботас в сейфти зоната. 5-те секунди добавено време го поставиха на 5-то място днес.