peugeot 905e

Въпреки че Peugeot не може да бъде определена като особено конкурентна марка в света на моторните спортове, трябва да отбележим, че в миналото тя е била точно такава. Дори има няколко победи в 24 часовите серии на Льо Ман записани в тефтера.

Според някои съобщения ерата на „спортните лъвчета“ е на път да се завърне и едно от доказателствата за това се казва Peugeot 905e. Името е доста скучно, но феноменалният дизайн компенсира това недоразумение. Предполагаме, че „е“-то след трите цифри определя начина на задвижване, който най-вероятно ще бъде напълно електрически, с което 905e би се превърнал в евентуален конкурент на NIO EP9, който пък освен всичко друго може да се движи автономно.

peugeot 905e
Иновативният външен вид е дело на дизайнерите Маноло Умар и Юнг Присиути и е представен в няколко възможни варианта. В предната част автомобилът изпъква със заострена муцуна и ярко открояващ се сплитер и тънки LED фарове. Това което прави особено впечатление е, че стъклената кабина на 905e е почти на същото ниво, на което се намират и колелата, а отговорът на въпроса от къде влиза пилотът остава пълна мистерия.


Задната част изглежда адски „сурова“ с отворена броня, през която се виждат части от окачването и задвижването. Три червени линии от всяка страна пък образуват задните светлини.

Дизайнът на Peugeot 905e е толкова впечатляващ, че кара официалният прототип на компанията Vision Grand Turismo да изглежда скучен.