halo

Идеята въведена преди две години за защитните прегради над кокпита в болидите от Формула 1 безспорно ще стане факт, а вече текат и статичните тестове на въпросната технологията известна като ‘Halo’.

Изискванията за силова издръжливост на преградите, наложени от управлението на най-добрия автомобилен шампионат обаче, породиха някои затруднения сред инженерните екипи на отборите. Те трябва да се убедят, че техните „ореоли“ са способни да издържат вертикално натоварване от 116 килонютона, което е еквивалент на това да поставите двуетажен лондонски автобус отгоре, отбеляза техническия директор на Мерцедес Джеймс Алисън.

Главният инженер на Макларън – Мат Морис пък сподели, че това изискване налага извършването на неочаквани промени по шасито на техния болид, което ще ги срещне с проблеми в началните тестове на колата.

„Знаехме, че това нововъдение ще се окаже предизвикателство и затова инвестирахме известно време и пари, за да направим доста предварителни тестове. Не сме изграждали ново шаси за целта, но имахме тестови елементи от него с частични и цели halo -та.“ – обясни Мат Морис пред медии.

„Имаше доста спиращи дъха моменти, когато се правеха тестовете с теглото на един двуетажен автобус, разположен под ъгъл върху точката на ореола.“

halo formula1

Морис обясни също, че наличието на защитните прегради може да наложи промени в дизайна на някои коли от Формула 1, тъй като влияе значително върху тяхната аеродинамика.
Шефът на отделът по тази част в Макларън Петер Продрому смята, че първо трябва да се помисли за намаляване на щетите върху въздушния поток от добавянето на елемета, а след това дори за извличане на ползи от него.

„Обхватът е доста ограничен, тъй като имате тази надбавка върху основната форма на колата, но има възможност същевременно да се направи така, че да се извлекат ползи за аеродинамиката на автомобила.“ – обяснява Продрому.