formula 1

Преди третата свободна тренировка на аутодрум Сочи трикратният световен шампион Люис Хамилтън разбули слуха за стратегия с по-бавни времена и прикрита скорост от страна на Мерцедес:

„Момчетата от Ферари са просто по-бързи, ние нямаме интерес да крием истинската си скорост.“ (auto moto und sport 29.04.17)

Времето на пистата се очертаваше слънчево с по-ниски температури от предходният ден – 19 градуса на въздуха едва 33 на асфалта.

В питовете се усещаше типично съботно напрежение – хора, инжинери, механици и стратези запретват ръкавите.


Изглежда момчетата от Хаас бяха свършили първи настройките по своят автомобил и МАГНУМсен излезна първи. Секунди по-късно Рикардо, Вандорм, Палмър, Ботас, Алонсо и Маса последваха датчанина .

Минути по-късно Розовите Пантери се настаниха на челни позиции с типично агресивно управление от страна на Окон и премерено за Перез. Не след дълго Дани Квят записа НБО но щастието за младият консомолец не продължи дълго – колегите му от Ред Бул успяха да се наместят на първите позиции  – разочарованието за руснака продължи с не толкова атрактивно  завъртане във втория сектор.

Червената армада се обу със Супер Софт и оставиха конкуренцията на секунда зад себе си – Себ държеше най-добри сектор 1 и 2 докато финландският фен на руското гориво се доказа като най-бърз в последният сектор.

Не зъкъсня отговора на Сребърните Стрели – Хамилтън застана на чело във временното подреждане с 1.34.828с. Мерцедесите звучат по-грубовато в сравнение с вчерашният ден.

формула 1
Друг разярен двигател намести Ланс Строл върху шестата позиция – това върна Верстапен стъпка по-надолу.  По-опитният му колега застана на осма позиция а 24-ри каратовата усмивка на Рикардо се движеше само на 0.8 от топ преформаторите.

Докато Магнусен се опитваше да стопи разликата с неговият съотборник Макс Верстапен излезна на пистата с корекция на предното крило. Болид номер 8 все още не може намери сцепление за предницата си – продължаваме да чуваме в радио комуникацията му нежни изказвания към неговия състезателен инжинер.

Вчерашният ден маркира обиколките на Макс с проблем в горивната помпа – днес беше ред на Джолиън Палмър.  Другото Рено обаче започна да се движи стабилно с червената шарка на гумите и време достатъчно за позиция 10. Верстапен зададе нов ритъм в серията си – странно тактиката му беше копирана от Хамилтън, а именно – редуване на бърза обиколка без натоварване, спокойна обиколка и след нея натоварваща бърза обиколка – изглежда Ред Бул и Мерцедес работят върху проблемите си при мениджмънта на Ултра Меките гуми.

формула 1 русия
Двата Мерцедеса се качиха временно над Ферарирата Ботас  1.34.681 – 0.1 зад него се нареди номер 44. Щастието на Мерковете бе прекъснато от нестабилен  трети сектор за Хамбо, а секунди по-късно двете червени машини избутаха разлика от 0.6с пред най-бързата сребърна машина – 1.34.001 за Ветел а 0.3 след него беше леденият Райконен преобути с ултра меки гуменки подобно на конкуренцията.

Колите на Ферари третират ултра-меката смес с контролирана агресия. Тяхното окачване изглежда прагматично и еластично в бавните завой в последната част на писта – настройките на диферинцяла им позволяват тиха работа през бързата част от пистата.

формула 1
Спокойно можем да си кажем че тази тренировка ни предложи изключително драматична основа за квалификацията, която започва от 15.00 българско време.

5 минути преди края Ромен Грожан ни показа майсторски дрифт в кобинация от завой 16 и 17 докато Рикардо изтръпна на старт финаланата права с изгасващ двигател – всичко се размина с няколко жълти флага и мистър 24-каратова усмивка продължи да натиска своят ТАГ Рено двигател.  Проблемите за него продължиха в завой 9 – пропуск на апекса и разходка по синьото.

Хулкенберг  съумя да се намести на позиция 8 през испанският чар на Карлос Сайнц.

Часовника заключи времената по следният начин:

1 Vettel
2 Raikkonen
3 Bottas
4 Hamilton
5 Verstappen
6 Massa
7 Ricciardo
8 Hulkenberg
9 Sainz
10 Magnussen

Топ 3 на най-високата скорост постигната на пистата е за двигателите на Ферари – Райконен 326 км/ч, Магнусен 325.1 км/ч и Фетел 324.2 км/ч.

Смимки FIA F1