формула 1

ФИА заяви пред екипите от Формула 1, че от сега нататък ще могат да монтират огледалата си за обратно виждане директно на т.н. HALO или ‘ореоли’ (защитната клетка върху кокпита, която бе въведена от този сезон).

От началото на тазгодишния шампионат пилотите масово се оплакват от това, че е станало още по-трудно да виждат какво се случва зад болидите им с текущите правила за задните крила. Ферари пък е един от отборите, които успяха да извлекат аеродинамични ползи от нововъведенията.

Техническият шеф на ФИА Николас Томбазис представи пред участниците доклада на ръководните органи, даващо разрешението страничните огледала да се монтират за HALO-то на болидите, а не за страничните панели, както беше досега. Закрепването разбира се ще трябва да отговаря на определени правила.
Като например това кутията на огледалото да бъде с минимални размери от 150х50 милиметра и способността да се покрие теста за обратно виждане, който ще се проведе от ФИА. При него пилотите трябва да четат буквени и цифрени означения поставени на определено разстояние зад колата.

Новите огледала, също така ще трябва да са на разстояние поне 20 мм от конструкцията на ‘ореола’.
В доклада на ръководните органи е подчертано, че екипите са длъжни да докажат, че монтажът е сигурен: „Очакваме, че ще можете да ни убедите, че закрепването на огледалата е достатъчно сигурно и твърдо, така че вибрациите при движение да не смущават и да не ограничават видимостта на пилота.“

Не е възможен вариантът огледалата да се монтират едновременно на ‘ореола’ и шасито, защото това би затруднило премахването на защитната преграда при инцидент. Същото се отнася и за онборд камерите, които в момента се намират в кутиите на огледалата. Техните кабели биха попречили да се сваля адекватно бързо HALO-то.

 

Снимка: Autosport.com