Фернандо Алонсо ще се пусне на Рали Дакар с Toyota

Фернандо Алонсо

Все повече пилоти решават да сменят дисциплината, в която се състезават. Един от най-пресните примери е Фернандо Алонсо. Въпреки че се отказа от Formula 1, дори докато беше активен пилот, той вземаше участие и в други планетарни шампионати.

Състезаването в различни серии през една и съща календарна година е нещо много необичайно. Явно двукратният световен шампион във Formula 1 може да се справи. Испанецът иска да стане вторият пилот в историята, след легендарният Греъм Хил печелил тройната корона на мотоспорта (GP в Монако, Indy 500 и 24 часа на Льо Ман).

Indy 500 е единствената надпревара от трите, която все още липсва, въпреки двата опита през 2017 и 2019. Вече изглежда, че Алонсо е насочил погледа си към друго легендарно събитие: Рали Дакар. Той ще обедини усилия отново с Toyota Gazoo Racing и през следващите месеци ще проведе поредица от тестове със състезателния Hilux Dakar.

След двудневен тест през март, Алонсо работи в тясно сътрудничество с екипа на Рали Дакар на Toyota Gazoo Racing. През следващите пет месеца той ще премине интензивна тренировъчна програма в Европа, Африка и Близкия изток. Целта е испанецът да се запознае с предизвикателствата на рали рейда.

38-годишният пилот ще продължи да тества в пустините на Южна Африка на 20-23 август, последван от първи опит на Harrisith 400 в Южна Африка през 2019 г., пети кръг от Северната серия на Южна Африка, на 13 и14 септември.

Toyota Hilux спечели победата на Дакар 2019 по-рано тази година в ръцете на Насер Ал-Атия, бивш олимпийски спортист от Катар, както и легенда в рали рейда. През 2020 г. ралито се премества в Саудитска Арабия за първи път след раждането си през 1978 г. и след успешно десетилетие по трасетата на Латинска Америка.

„Рали рейдът е нов за Фернандо и съм сигурен, че има умението и духа да се справи с това предизвикателство. Като шампиони на Дакар с дълга история в рали рейда, уверен съм, че можем да работим добре заедно с Фернандо, за да изградим увереността му за състезанието през следващите няколко месеца.“, каза Глин Хол, директор на екипа за Дакар към Toyota.

„С нетърпение очаквам следващите няколко месеца обучение, да опозная Hilux и да работя с екипа. Винаги съм заявявал, че искам да преследвам нови предизвикателства в различни дисциплини и съм в страхотен екип за това“., добави Алонсо.