Фернандо Алонсо ще атакува Льо Ман с Toyota

Алонсо

Фернандо Алонсо от години вдига шум за евентуално участие в 24 часа на Льо Ман. Но това ще бъде годината, в която най-накрая той ще го направи.

Двукратният шампион във Formula 1 бе обявен днес като най-новото попълнение в LMP1 отбора на Toyota – не само за 24 часа на Льо Ман, но и за целия световен шампионат по издържливост.

Разбира се, когато състезанията не са в конфликт с календара на Formula 1, защото той все още ще се състезава за McLaren, който очевидно ще има предимство.

Започвайки от Спа през май, Алонсо ще споделя прототипа # 8 Toyota TS050 Hybrid със Себастиан Буеми и Казуки Накаджима – и двамата са бивши пилоти във Formula 1. Както и Антъни Дейвидсън, който се премества в ролята на резервен / тестов пилот, за да направи път на Алонсо (и вероятно ще го покрива, когато испанецът не може да участва). Буеми и Дейвидсън заедно спечелиха шампионата през 2014 година.

В # 7 ще бъдат Майк Конуей, Камуи Кобаяши и трикратния шампион в туристическия шампионат Хосе Мария Лопез. Двукратният шампион на Льо Ман Алекс Вурц ще продължи да изпълнява ролята си на съветник и посланик на отбора.

„Очаквам с нетърпение да видя колко ще израсне Toyota Gazoo Racing, когато нашите пилоти и всички членове на екипа вземат това, което са научили в състезанията за издръжливост, и ще добавят към него от опита на Фернандо“, каза президентът на компанията Акио Тойода. „Целият екип е развълнуван от тази възможност за растеж.“

Въпреки че няма да разчитаме на „новобранец“, това би могло да бъде най-добрия шанс както за Алонсо, така и за Toyota да спечели известната надпревара за издръжливост. Тъй като Audi и Porsche се оттеглиха, екипът е сам в класа LMP1 Hybrid, оспорен само от конвенционално задвижвани LMP1 независими конкуренти.

Очевидно обезумял след три години борба с двигателя на Honda в McLaren, Алонсо експериментира с други форми на състезания през последните няколко години. Той се състезава в Индианаполис 500 миналата година, а наскоро и в 24-те часа на Дайтона.

„Аз съм много развълнуван да участвам в 24 часа на Льо Ман за първи път. Това е състезание, което съм наблюдавал отблизо от дълго време и винаги съм имал амбиция да участвам „, каза Алонсо. „За мен ще бъде доста сложно, но аз съм готов за това предизвикателство и нямам търпение да започна.“