Уникална находка: Единствената Mazda 254i бе намерена след 35 години

254i

Какво ли е чувството да намерите автомобил, за който се знае, че съществува само в една бройка днес? Ще ви разкажаем за единствената съществуваща състезателна кола Mazda 254i Le Mans от 1982 г., открита почти 35 години след като изчезва от погледа на всички.

Mazda участва в 24-те часа на Le Mans 1982 с два 254i състезателни автомобила. Те не са имали особено впечатляващи характеристики и се е смятало, че въпросната 254i е бракувана.

Въпреки това японците от Nostalgic Car съобщават, че двете машини са били изпратени обратно в Япония и са се е състезавали в няколко състезания по серията JPSC. Неотдавна откритият екземпляр е неразпознаваем заради розовата боя, а втората 254i е боядисана в жълто и по-късно унищожена по време на инцидент на пистата Fuji Speedway.

В края на миналата година розовият автомобил бе открит в една от отдалечените западни префектури на Япония и идентичността му бе потвърдена от г-н Тахимото, главният механик в Mazdaspeed по това време. Той потвърди идентичността на автомобила, като разгледа спирачната система и задното окачване и разкри, че Mazdaspeed е построила колата около шасито на по-старите 253i.

Подробна инспекция показа, че под бялата боя има слоеве от златна и розова и наистина е единствената 254i, която е оцеляла до наши дни. Тя е била боядисана в черно и златно с лепенки Jun преди да стане розова и да се състезава в шампионата на JSPC.

Исами Амемия от японската тунинг фирма RE Amemiya наскоро съблюдава транспортирането на автомобила до специализиран сервиз, наречен Powercraft. Докато е там, колата ще претърпи възстановяване по искане на Mazda и според Motorious може да се включи в класически състезателни събития.

Моделът двуроторен 13B двигател, осигуряващ приблизително 296 к.с. Не е ясно дали автомобилът е бил открит с оригиналния си агрегат, но RE Amemiya вероятно ще постави нов такъв.