mclaren 720s

McLaren 720S е по-мощен, по-голям и просторен, по-бърз от предшественика си 650S и е едва началото на новото поколение на марката, предвиждащо 15 нови модела, половината от които ще са хибриди

Буквално преди седмици, британската компания за суперавтомобили заяви, че общите им продажби през последните 5 години надхвърлят 10 000 автомобила. Това съобщение беше разчетено от почти всички автомобилни издания като сериозна заплаха за дългогодишното надмощие на Ferrari над пазара при спортния сегмент.

Сега McLaren представя новия модел 720S, който поема щафетата директно от предшественика си 650S. Както вече споменахме, това е първият от 15-те модела образуващи новото поколение на марката, част от стратегическия план за развитие до 2022г. – Track 22.

mclaren 720 s
Както можете да забележите от снимките, 720S е наследил всички отличителни линии от своя „баща“, като започнем от извитите тънки LED ленти, образуващи задните светлини, алуминиевото окачване и стигаме до монокок структурата и туинтурбо V8 мотора. Въпреки приликите, новият модел е надминал в много отношения 650S, като основната цел на Mclaren е била да подобри максимално аеродинамиката.
Точно поради тази причина и фаровете изглеждат по този интересен начин. Всъщност осветителните тела са само тънката LED линия, останалата част, формираща фара представлява въздуховод, охлаждащ масления радиатор и този на климатика.

mclaren model 720s
Иновативното в McLaren 720S са и така наречените „two skins“ врати, които елиминират нуждата от странични процепи за охлаждане. Чрез канали между двойните им панели въздушната струя отива до двигателя без да се създават турболенции по пътя. Резултатът от цялата тази система е 15% подобрение на въздушното охлаждане.
В предните два ъгъла на бронята пък, са разположени тънки остриета, вдъхновени от крилото на F1 болидите, които насочват струята въздух далеч от арките на предните гуми и намалят съпротивлението. Подът е напълно равен, а задната броня представлява голям дифузьор, който с помощта на задното крило се грижи за стабилизирането на задницата.
Познатият 3.8-литров двигател вече е 4.0- литров и произвежда 710 к.с. Тази „магия“ се е получила чрез строук (разширяване) с 3.6 мм на стария мотор, по-леки бутала и биели, модифицирани турбини и други инженерни работи, като от компанията казват, че 41% от частите по V8 агрегата са напълно нови.

Имайки предвид ниското тегло (1283 кг), най-доброто съотношение кг/к.с. в класа и супер бързата 7-степенна скоростна кутия, е редно да се замислим за колко ли време суперкарът ускорява от 0 до 100км/ч. Ами отговорът е много малък – точно 2.8 секунди, от 0 до 200 за 7.8 сек, а максималната скорост на McLaren 720S e 340 км/ч.


Ако трябва да бъдем честни, най-интересните и значителни промени са настъпили в окачването на новият супер автомобил.
Въпреки, че е само на 5 години, цялото предно и задно окачване на McLaren е препроектирано с цел да се намали общата маса с 16 кг и да се подобри цялостната геометрия на колата.
720S  използва Proactive Chassis Control електрониката, позната от 650S, която включва хидравлични клапи във всеки от четирите ъгъла, като по този начин стават излишни стабилизиращите щанги.


Новата версия на PCCII е плод на сътрудничеството между McLaren и Университета в Кеймбридж и използва сложна система от 12 сензора и акселометри, като осигурява още по-добър контакт между пътната настилка и гумите. Системата може да анализира трасето и да пренастройва окачването на всеки 5 милисекунди. Налична е също функцията Variable Drift, която ви помага да пързаляте колата без да губите контрол над ъгъла.


Спираме да изброяваме новостите по окачването, тъй като няма да ни стигне деня да ги опишем и преминаваме към интериорните промени. Новото подвижно табло с кофти име, както ви предсказахме в предишна статия вече е налице. Прави впечатление разположенито на предите колони и просторната гледа, която не е никак характерна за автомобилите от суперспортния клас. Както и при предишните модели тапицерията е плюш, централния тъчскрийн e 8-инчов, а водачът е заобиколен от най-актуалните технологии, характерни за днешните луксозни автомобили.

Цената на McLaren 720S във Великобритания ще бъде 207 900 лири, а всички 400 единици във версия Launch Edition са вече продадени.