300zx

НЕ, това не е Ферари. Не е и Корвет! Това е Nissan 300zx, който се нарежда до имената на най-мощните японски класики като Mazda RX8, Toyota Supra, Honda NSX.

И знаете ли защо? Защото има огромен 3.0-литров туин турбо шестак и задно предаване – общо взето това са критериите за приемане в клуба на „големите“ японци.

Но има още нещо, всъщност има още много неща за колата от снимката, но най-важното е, че тя е от България. Нейната история започва в тунинг ателието Overdrive, преминава през Heed Auto, а в момента e обявена за продажба.
Но докато тази перла е все още в ръцете на Петър Бажлеков от Пазарджик, той реши да ни сподели някои подробности за нея.
nissan 300zx
Nissan 300ZX Z32 е второто поколение на модела и заводски се предлага с 3-литров, шестцилиндров двигател в атмосферен или турбиниран вариант с 283 к.с. Този екземпляр тук е произведен 1993 г. и е най-рядкото изпълнение с ръчни скорости, туин турбо и ляв волан, а мощността му отдавна не е стоковата.

За тунинга по двигателя са се погрижили в Heed Auto, като сега 300ZX -а разполага с 560 к.с. на задната ос и около 627 к.с. на вала. Цялата тази физика се случва благодарение на налягането от 1.5 бара и сменените преди 1500 км горивна система, изпускателна система, двудисков съединител ACT с подсилена скоростна кутия, интеркулер, инжектори 1000 кубика и др.
300zx тунинг

При такава мощност е важно да сте стабилни.

Затова гурутата в тунинга Overdrive са си поиграли с окачването и спирачките.
За обуздаването на конските сили отговарят 8-бутални спирачки на предните колела и 6-бутални отзад, целият комплект е на марката K-Sport.
Полиуретановите тампони и променливият ъгъл на задния камбър пък ще ви помогнат да вкарвате бялото купе с по-голяма скорост в завоите… или с вратите?

Черешката на тортата е Тракшън контрол системата на RaceLogic, без която тунингованият Nissan 300ZX би превъртал своите 275 мм гуми дори при 180 км/ч. Тази система е задължителен елемент при мощните автомобили със задно предаване. Тя се старае да поднесе най-правилно мощността на колелата, така че да ви гарантира максимално ускорение при старт или на изход от завой.
300 zx tuning
Списъкът със сменените части е доста дълъг, затова ви го показваме след статията. На този линк пък можете да видите и обявата, а скоро ще ви зарадваме и с видео на автомобила.

Тунинг:
Двигател:
2 турбини Garrett GT2871R
Aeromotive Горивна система с 1000cc инжектори
Бутала и биели JE Wiseco
2 въздушни филтъра JR Cone
Изцяло обновена изпускателна система
Охлаждане:
Алуминиев воден радиатор Mishimoto с електрическа перка
Челен интеркулер с 2.5″ турбо пътища
2 Blow-off клапана Forge
Трансмисия:
ACT Двудисков съединител
Подсилена и подобрена скоростна кутия
Спирачки и окачване:
K Sport 8 бутални предни спирачки
K Sport 6 бутални задни спирачки
K Sport регулируемо окачване
Полиуретанови тампони
Регулируем заден камбър и променлив ъгъл на носачите
Премахнат климатик и система HICAS (завиване на задните гуми)
Визуален тунинг:
Wings West предна броня
Разширени задни калници с 10 cm от всяка страна.
Електроника:
Maf translator Pro (позволява използването на MAP сензор вместо MAF за измерването на постъпващия въздух)
Greddy Profec B-Spec II Electronic Boost Controler (позволява да се настройва налягането на турбините)
Greddy Turbo Timer (Чрез него колата продължава да работи след като се извади ключът, за да се охладят турбините)
2x EGT сензори за следене на температурата на изгорелите газове с уреди Depo
Depo уред за следене на температурата на двигателното масло