Aston Martin, са от малкото производители, които могат да се похвалят, че всяка тяхна кола е нещо по-специално. Определено не всеки може да си позволи, дори да се повози в някое от техните произведения, камоли да го притежава. Въпреки това DB4GT е един от най-емблематичните автомобили излизали от фабриката на компанията, а за много от феновете и най-съвършеният.

Повечето колекционери направо полудяват, щом чуят за продажбата на Aston Martin DB4GT и това никак не е случайно. Британците са произвели едва 19 бройки, а цената им и тогава е била главозамайваща. А тази красавица е обявена на търг.

Екземплярът от снимките е още по-ценен от „обикновеното“ (колко обикновено може да бъде едно DB4GT при наличието на едва 19 бройки е друг въпрос) DB4GT. Колата е от „ultra-light DB209“ спецификация. Освен това, преди да бъде продаден, на единствения си собственик до момента, спортистът е бил тестван от двукратния шампион във Формула 1 и Инди 500 – Джим Кларк.

Въпреки че колата е съхранявана повече от перфектно, тя е била блъскана няколко пъти. При това лично от Джим Кларк, а една от катастрофите е една от най-емблематичните в автомобилните спортове. По време на RAC Tourist Trophy пилотът се сблъсква с Ferrari 250 GTO, за щастие, щетите не са фатални и „бегачката“ е напълно възстановена. И ако, когато си избираме личен автомобил и разберем, че той е бил блъскан, то вероятно бихме се отказали от него. В случая нещата не стоят точно така. Да не забравяме, че катастрофата е наистина историческа, а пилотът легендарен, така че това само увеличава стойността на класиката. През 90-те години на миналият век колата е била напълно реставрирана, при това не в някой квартален гараж, а във фабриката на Aston Martin.

Очаква се експонатът от снимките да бъде продаден за над 22.5 милиона долара, което ще превърне този Aston Martin DB4GT в най-скъпо продаденият британски автомобил.