bmw z4

BMW Z4 е един от любимите на всички модели на немската марка. Къса задница, дълга муцуна, задно предаване и предно разположен двигател с достатъчно мощност… какво друго е нужно на един уважаващ себе си каргай (carguy), прекарващ по-голямата част от времето си в дърпане на ръчни между завоите на автомобилните писти. Как какво Z4 GT3!

Може би някои от вас си спомнят, че преди да се появи M6 GT3 версията, представител на марката в GT състезанията из цял свят беше именно BMW Z4 GT3. Агресивното спортно купе сертифицирано от ФИА разполагаше с 8 цилиндров мотор от M3 GTS с 508 к.с. и тежеше само 1190 кг, но поради някаква причина от компанията решиха да не го пускат в серийно производство, а да започнат разработката на M6 GT3.

bmw z4 gt3
Едно е ясно – феновете на модела останаха разочаровани от това решение, а някои от тях, разбира се, преобразуваха своите Z4-ки в Z4 GT3 и именно такъв случай ще ви покажем сега.
Всъщност, обратно на казаното по-горе трябва да отбележим, че този екземпляр не е с V8, а с турбо 6-цилиндров редови двигател и скоростната кутия е останала 6 степенна механична. Но вижте го изглежда! По него са изхарчени доста средства и за това подсказва карбоновият боди кит, който е произведен от компания с име Flossman (сигурно са добри !), включващ гигантски заден спойлер, преден сплитер, заден дифузьор, което в комбинация с огромните спортни джанти, превръщат BMW-то в достоен кандидат за хронометъра на Нюрбургринг.

bmw z4
За да бъде филмът пълен, собственикът отбелязва, че колата има Spax окачване с койловъри, Sparco седалки, фланец за бързо сваляне на волана, готини колани и … а да… 500 к.с. Нямаме представа как са „изцедени“ още 200 коня от базовия двигател, за да станат 500, но се надяваме да е помислено и за спирачките. Споменахме ли, че е кабрио?

bmw z4
Е, да говорим за цената. 45 000 паунда е сумата, за която е обявено това BMW Z4 GT3, което е с 10 000 повече от чисто нов заводски модел. Може би ще кажете, че многото „наляти“ пари не са гаранция за успешен проект, но в крайна сметка получавате задно предаване, преден двигател, 500 коня и ръчна скоростна кутия… това е по-хубаво от рожден ден !