Това уникално BMW M1 Prototype идва с интересна история

M1

Рядък прототип на BMW M1 размени собственика си на търг. По-интересното е това, което е постигнал въпросният автомобил.

M1 е рядко срещан модел, тъй като са били построени само 453 единици, a въпросната версия е още по-специална, тъй като е сериозно модифицирана. На 17 октомври 1981 г. тя преминава бариерата от 300 км/ч. по време на кампания за промотиране на новия продукт на BP – Autogas .

Italdesign се заема с модификацията на екстериора на оригиналното M1. Така виждаме множество променени панели, включително поставянето на странични NACA отвори от двете страни. Задната част на колата изглежда драстично различна от което и да е друго M1 заради голямото крило, което се простира между задните колела. Огледалата са незабележимо вградени в купето. Гумите и джантите също нямат нищо общо с базовия модел.

Автомобилът започва живота си като стандартно BMW M1 от 1979 г., преди да претърпи всеобхватните промени.

Промените под капака също не са малки. 3,5-литровият 6-цилиндров двигател е оборудван с два турбокомпресора KKK, които увеличават мощността от 273 к.с. на 410 к.с. Тази впечатляваща мощ прави колата абсолютно животно и много по-бърза от стандартния модел.

Coys Auction казва, че колата е била открита от гараж в Източен Лондон, след като е била изгубена преди около 25 години.

Специалният автомобил, въпреки лошото си състояние, се очаква да достигне цена от 250 000 паунда (327 000 евро). Това никак не е малко, но предвид уникалната история и постижение, цената лесно може да скочи и по-нагоре.