„Карана от възрастна жена (първи собственик) само в уикендите…“ звучи като комичния лаф, който нашумя през последните години от автомобилните обяви. Това, което ще ви покажем сега не е никак комично, а е напълно истинска история и то за автомобил, за който можем спокойно да кажем, че е по-вероятно да видите Биг Фут пред НДК, отколкото него в заводско състояние.

Nissan 200SX S13 е типичният представител на любимото ни японско автомобилостроене от 90-те години и сме сигурни, че няма автомобилен маниак, който да не познава модела. Проблемът е, че колата е доказана дрифт платформа и като такава, почти не са останали екземпляри, недокоснати от квартални тунери.

Nissan-ът от снимките е собственост на 87-годишната Джун Бауер. И за разлика от почти всички други S13-ки, този е в напълно автентичен вид и цветущо техническо състояние. За това е отговорна Джун, която прекарва по-голямата част от живота си в южноафриканския град Йоханесбург, където се чувства добре. Когато е на 59 години, обаче, със съпруга си решават да се отдалечат от натоварения милионен град в по-спокойно населено място. Той и предлага приятелски „подкуп“ под формата на автомобил, който тя сама да избере.

Въпреки че била заобиколена от възможности да се сдобие с европейска „сухоземна яхта“, тя спряла избора си на японското спортно купе. И така попада в представителството на Nissan, където поръчва екстрите за мечтания 200SX.

От деня, в който получава ключовете за колата, тя не спира да и се наслаждава с всяка изминала година. Перфектната поддръжка и адекватно обслужване са били винаги сред приоритетите на Бауер и това си личи. Автомобилът е съхраняван в гараж през абсолютно целия си живот, за което подсказва перфектната, оригинална, червена боя. На въпроса дали някога си е позволявала да развие по-екстремни скорости по магистралата, Джун отговаря през широка усмивка: „Веднъж вдигнах 160 км/ч, но това беше прекалено за мен.“

През годините дамата е бомбардирана с оферти от колекционери и ентусиасти, пробващи се да купят колата, но тя далеч не е заинтересована да я продаде.