Всеобщото мнение е, че ако искате да си купите най-добрия Ford Mustang, той трябва е V8 Mustang GT, нещо като олицетворение на израза „като ще е гарга да е рошава“. Сегашният 5.0-литров модел разполага с фантастичен звук и мощност, но в епохата на малолитроване, принудително пълнене и електрификация, кой знае още колко време остава на тези изчезващи стари чудовища? Но това дали означава, че 2.3-литровият турбо четири цилиндров EcoBoost двигател е лош избор. Едва ли! Ако се спрете на този пакет, може да останете и приятно изненадани от някои детайли.

Запознайте се с 2020 Ford Mustang 2.3L High Performance Package. Ако не можете да си позволите V8 версията, то сега това е следващото най-добро нещо, което можете да вземете, а колкото до самата спецификация, едва ли някой ентусиаст ще бъде разочарован от това, което ще получи.

Перфектният еждневен 2.3-литров турбо EcoBoost Mustang ви предоставя 310 конски сили и 470 Нм въртящ момент. Това изобщо не са числа за подценяване. Този пакет, обаче, прави купето още по-добро, добавяйки още 20 коня. Тягата остава същата!

Ford твърдят, че това е най-мощният четирицилиндров „спортен автомобил“ (спорен е въпросът дали Mustang е наистина спортен автомобил, преценете вие!) сред американските автомобилни производители.

Нещо повече – Ford казват, че турбо модификацията е родена от експеримент на инженерите: Какво ще се случи, ако пуснем двигателя на Ford Focus RS в коша на Mustang? Резултатът е интересен. Въпреки че е с 20 к.с. под RS, при кончето мощността отива ексклузивно само и единствено към задния мост.

Допълнителната мощност в High Performance Package идва от подобренията в цилиндрова глава, по-голямия туин-скрол турбокомпресор и по-големия кулер. Може да изберете 6-степенната ръчна скоростна кутия (правилно) или 10-степенна автоматична (мммм…). Ford казват, че ще успявате да ускорите от 0 до 100 км/ч за около 4.5 секунди, което наистина си е впечатляващо за 4 цилиндров автомобил.

И разбира се, подобренията не засягат само нещата под ламарините, ами и тях самите. Пакетът ви доставя готини неща, които общо взето получавате и в GT Performance версията. Като например предна напречна разпънка, по-големи предни спирачки и адски красивите отвори на бронята за тяхното охлаждане. Външният вид се допълва от сиви огледала и лайсни, нов заден спойлер и 19-инчови алуминиеви джанти. Получавате и по-късо съотношение на задния мост 3:55.

Пакетът ще бъде на разположение както за версията купе, така и за кабриолет модела. Цените все още за забулени, но имайте предвид, че EcoBoost Premium започва от $31,410, а V8 GT – от $ 35,355, така че може да предположим сума някъде в средата между тях.

В крайна сметка звучи доста забавно. Вероятно няма да е по-добър от V8, но въпреки това ние нямаме търпение да го яхнем. Не забравяйте, че все пак ще има охлюв отдолу!