camaro el1

Тазгодишният сезон на Формула D ще бъде по-различен от всеки друг до сега, благодарение на участието на един конкретен автомобил: EL1 Camaro на отбора Napoleon Motorsports.

Защото за разлика от всички останали участници в шампионата по дрифт, Camaro EL1 не се захранва от някакъв цапащ околната среда, старовремски двигател с вътрешно горене, а вместо това той е изцяло електрически и ще бъде пилотиран от професионалния дрифтър Травис Рийдър.

За да създаде EL1, Napoleon Motorsports взели едно стандартно Camaro и, разбира се, изхвърлили от него конвенционалния двигател и трансмисия. На тяхно място застава електрическа задвижваща система с 38.4 kWh акумулаторна батерия и електромотор с мощност 515 к.с. и въртящ момент от 1084 Нм. Както подчертава пичът от Donut Media, тези цифри са повече от достатъчни, за да завъртят задните колела. Има ли много нютонметри – задните колела ще се палят… А тук има наистина много!
Освен това, момчетата са успели да постигнат перфектен баланс между предницата и задницата на автомобила (51-49) като са монтирали пакета от батерии в предната част на колата, вместо на пода.

Тъй като Camaro EL1 не разполага с традиционна ръчна скоростна кутия, пилотът няма да може да използва най-популярната техника в дрифта – ‘clutch kick’. За щастие Napoleon Motorsports са помислили за това и казват, че комбинирането на ръчната спирачка с огромния въртящ момент е всичко, което е необходимо, за да накарате колата да се плъзне.

Цялата работа изглежда прекрасно, но има едно голямо ‘НО!’. Ние феновете обичаме дрифт автомобилите, защото са красиви, мощни, агресивни и най-вече, защото са шумни. Ревът на модифицираните им двигатели с прави тръби е пленителен, независимо дали са с големи атмосферни мотори или турбинирани.
Ясно е, че EL1 Camaro ще мълчи и единственият звук ще чуваме е този на крещящите гуми. И дали ни харесва или не, едно е ясно като бял ден – това е бъдещето не само в дрифта, а в моторния спорт като цяло.