ruf ctr

Ако трябва да определим RUF CTR с едно изречение, то би било „Не сме виждали по-добра идея от никой друг производител!“. Да, RUF е производител на коли, а не просто тунинг ателие за афтърмаркет доработки на Porsche-та

Със сигурност повечето читатели ще подминат тази статия с мислите „Уф още една статия за старо Porsche 911, сигурно го продават на търг…“. И това е защото жълтият автомобил на снимката наистина споделя дизайна си на 97 % с този на Porsche 911 от 1987г. Истината обаче е, че колата е напълно съвременна и разполага с всички актуални екстри за сегашната календарна година, а причината за нейната поява на изложението в Женева е 30-годишнината от създаването на предшественика и CTR Yellowbird.

ruf ctr porsche
Освен че това е първият модел на марката изцяло разработен и проектиран в границите на фирмата, „жълтата птица“ е и първият автомобил в света със задно разположен двигател и въглероден монокок. Като добавим карбоновите панели, ролкейджа и алуминиевите елементи по шасито, теглото на супер спортното купе не надхвърля 1300 кг дори с течностите. За сравнение новото Lamborghini Huracan Performante тежи 1380 кг „сухо“.


Мощността на RUF CTR 2017 е 710 к.с. и 880 Нм, като за това е виновен 3.6-литровият боксеров двигател с 6 цилиндъра и две турбини. Напълно новоразработената 6-степенна ръчна скоростна кутия, пък изпраща кончетата право към задните гуми, преминавайки първо през диференциал с ограничено приплъзване (LSD). Цялата тази механична симбиоза позволява на Yellowbird да се изстреля от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3.5 сек., а максималната постижима скорост, според хората от RUF Automotive е 360 км/ч.

ruf ctr nastarta
RUF CTR от 1987

За да може спортното купе с ретро визия да се представя достойно на пистата, окачването е решено с двойни носачи на всеки ъгъл, а за спирането се грижат 380 мм керамични спираки отпред и 350 мм отзад.
Ако има нещо в RUF CTR , което според нас не се връзва на дизайна, то това са 19-инчовите ковани джанти – прекалено много приличат на откраднати от съвременно Audi. Те са обути в Michelin Pilot Sport Cup 2, които ако трябва да бъдем конкретни в числата, са с широчина 245мм/305мм – предни/задни.

Относно интериора – спорт, спорт, спорт. Микс от алкантара и кожа, алуминиеви педали и карбонови седалки, всичко това преплетено в технологичен и ретро стил.


„Ние започнахме развитието на RUF CTR преди 5 години, като целта беше невероятно съотношение тегло/мощност, ръчна скоростна кутия и модерна състезателна технология.“ – 
споделя говорител на компанията.

Производството ще започне през 2018 г. и ще бъде лимитирано в само 30 броя.