Винаги, когато пишем ревю за тестван от нас автомобил, цената му е последното нещо, което споменаваме в материала. Тук, обаче, ще нарушим традицията си!

Цената на новото Mitsubishi Outlander започва от 49 490 лева за най-ниското ниво на модела с един задвижващ мост, а от 60 990 лева получавате и 4х4 системата в ниво INTENSE+. Защо обаче подхващаме темата с цената на автомобила?

Защото, ако се замислите за момент, в този ценови диапазон можете да се сдобиете с висок клас хечбек или среден клас семеен седан. Четейки статията, си мислете за това нещо и може би ще разберете защо в последните десетина години SUV класа предизвика бурно вълнение в иначе спокойните що годе, до преди това, води на автомобилния пазар.

Тестовият екземпляр, който имахме за 4 дни на разположение, благодарение на Балкан Стар, се задвижваше от единствения възможен за модела 2.0-литров MIVEC, бензинов двигател с атмосферно „дишане“ и 150 к.с. – може би ви е ясно, че за динамичните характеристики няма какво много да кажем, но пък от друга страна в тази концепция виждаме нещо различно от навлезлите масово, напоследък, малолитражни агрегати подпомагани от турбини-„играчки“.

И тук, както и при Eclipse Cross, трансмисията, на която залага марката, е безстепенната CVT кутия с 6 степени в ръчен режим (колкото и парадоксално да звучи). Хубавото е, че от Mitsubishi са оставили на разположение и ръчната скоростна кутия, но тя се комбинира единствено с един задвижващ мост.

Напълно нормално е в началото да подходите с резерви към въпросната CVT, но бъдете сигурни, че след няколко часа прекарани с нея, ще установите, че трансмисията е страшно удобна за шофиране, особено в градска среда. Ние карахме новия Outlander 2019 в- и извън града доста дълго време, както и на- и извън пътя. Офроуд тестът даже се оказа малко по-екстремен отколкото си го представяше екипът ни, но именно така разбрахме колко всъщност е добра 4х4 системата. При настилка, която беше буквално глина, елиминираща факторите „гума“, „грайфер“ и всичко подобно на каучоково колело, S-AWD системата успяваше да изведе тежащия 1470 кг. SUV от коловозите дори при наклон от около 35 градуса. В този момент осъзнавате, че прекалената мощност, с която така или иначе не разполагате, не ви е от особена нужда, тъй като електронните програми и системата за задвижване на 4-те колела достатъчно добре разпределят 195-те нютон метра, така че да ви изкарат от неприятната ситуация.

Но нека не забравяме, че хард офроудът по начало не е идеята на новия Mitsubishi Outlander. Затова „да се върнем на пътя“ и да видим какво ни предлага кабината на новия японец. Да започнем от външната и страна.

Лицето на автомобила носи изцяло фирмените белези на последните поколения с Х-образна маска и заострени като мечове фарове, подчертани от красиви LED светлини. Задницата е напълно актуализирана и носи характерните за всеки Outlander, мащабни стопове. За приключенския дух на джипа напомня широката пластмасова лайсна около праговете и арките на калниците. Нашето тестово Mitsu беше с оборудване INSTYLE и съответно над задния прозорец „лежеше“ голямо крило, което е фабрично за нивото, но се предлага и като аксесоар чиято цена е точно 628 лева. Джантите, върху които се носи колата фабрично, са двуцветни 18 инчови, нахлузени на гуми с размер 225 на 55.

Стъпвайки на асфалта и натискайки газта в дъно, моментално осъзнавате, че 150-те конски сили на колата далеч няма да ви превърнат в краля на най-лявата лента, макар и злобната предница на колата да е свръх подходяща за огледалата на водачите пред вас. Но нека си припомним нещо – високите скорости и перфектната динамика не лежат в основата на този SUV. Те не са ви нужни, когато пътувате за любимия си ски курорт със семейството. Всъщност това което ви трябва по време на семейните пътувания най-вече е сигурността, а за нея от Mitsubishi са помислили доста.

Точно затова нашият съвет е, когато конфигурирате покупката си на новия Outlander , да се възползвате от сейфти системите като Blind Spot Warning (аларамира за кола в мъртвата зона – почти задължителна в новите автомобили), RCTA – предупреждава за напречно приближаващи се коли при маневриране на заден ход, UMMS – Ultrasonic Misacceleration Mitigation System – oграничава опасността от удар при погрешно ускорение от място или движение със скорост до 10км/ч. Всичко това е налично в нивото INSTYLE, а ако доплатите за върховото INSTYLE+ ще може да се доверявате и на още защитни системи, включващи разпознаване на пешеходци, адаптивен круиз контрол и предупреждение, ако напуснете лентата си.

Други елементи подчертаващи комфорта в колата са електронното отваряне и затваряне на вратата на багажника (не че е нещо свръх иновативно, но в този тип автомобил е задължително да го имате), наличието на хиляди USB портове при предните и задните седалки, както и сензорите за паркиране със звукова и визуална сигнализация.

Когато се качихме в новото Mitsubishi Outlander, жадно търсехме прилика с таблото на Eclipse Cross, но такава не намерихме почти. Цялата архитектура на централната конзола е различна, с високо разположена мултимедия, при която липсва пада за управление от малкия брат. По-надолу, около лоста на трансмисията, можете да намерите кръглия бутон за смяна на режимите на раздатъчната кутия – можете да избирате между вариантите auto 4wd, eco 4wd и бавни предавки. Бавните предавки се наложи да ги ползваме в офроуд преживяването ни и честно казано се радвахме, че ги имахме налични под ръка (буквално под дясната ни ръка).

Тук е моментът да си припомним цената на новия Outlander 2019, както споменахме в първия абзац, защото няма как да не забележите немалката употреба на пластмаса използвана в интериора. Седалките ни бяха облечени в изкуствена алкантара и кожа, която честно казано впечатлява доста с вида си и създава „скъпото“ усещане в иначе непретенциозната кабината. Важно е да отбележим, че в японския SUV имате избор за трети ред седалки, които излизат от пода на багажника и отварят още две места за не особено едри и високи персони. Тази 7-местна версия започва от сумата 56 490 лева.

Започнахме статията с цената на новото Mitsubishi Outlander… а сега няма с какво да я свършим… щегуваме се. Разбира се, че ще я приключим с това, което захващаме попринцип другите ни материали – препратка към предишните поколения на модела. Mitsubishi Outlander никога не е целял да предоставя върхов лукс, динамика или да заема топ местата в офроуда, моделът обаче е първенец в това да ви предостави от всичко изброено в правилно премерени дози. И този път, с последното поколение на колата, Mitsubishi се справиха блестящо в това направление. SUV-ът ви дава от всичко по малко – изглежда страхотно и отвън и отвътре, и ако в момента прелиствате обявите в категория „семейни автомобили“, не е изобщо лоша идея да разгледате именно него като потенциален нов член за приключенското ви семейство.

Плюс това колата се предлага във версия хибрид, която бе номинирана за автомобил на годината в страната.