Без кюфтета и кебапчета, без сръбска музика, литри алкохол и запалени скари. Но с ентусиасти, които не просто снимат колите си, за да ги качат във „фейса“. Те ги обичат, те ги карат, те са фенове на Honda NSX и са много… Те са японци!

Затова обичам японците, дори не толкова япоснките коли, колкото самите японци. Обичам тяхната автомобилна култура, обичам тяхното възпитание. Ако сте гледали съвсем скоро свършилото „Световно Първенство по Футбол“, вероятно ви е направило впечатления, че публиката на Япония, след всеки мач на любимците си собственоръчно почистваше скамейките на стадиона. Същото правеха и играчите в съблекалнята, същото сигурни сме правят и тези фенове на Honda NSX.

Някак си всичко, което правят е хигиенично. И не говоря само в буквалния смисъл. Вижте снимките, как само са подредили колите, колко са излъскани, колко културно се движат. В България виждали ли сте колона от бързи автомобили, която да се движи в дясната лента и да спазва ограниченията? Японците обаче го могат, те карат бавно, защото знаят, че така трябва. Не защото ще ги глобят, защото уважават всички участници в движението. Даже улавям един лек парадокс. Сбирка на фенове в България… Независимо от марката, стигането до сбирката (ако е на писта) е изпълнено с рисковани изпреварвания, доказване на „шофьорски умения“ и всичко прилежащо. Пристигане на пистата – настаняване в къмпинг зоната, запалване на скарата, чалгата на макс и купона да върви. А в същия момент, едва няколко „заблудени“ ентусиасти показват какво наистина могат, там където трябва, а именно на пистата. И сега реалността в Япония. Културно придвижване до пистата, но когато стигнат там… Оооо да, всеки раздава газ, всеки изпробва своите възможности и тези на автомобила си. Просто, японците го могат!

Сбирка на Honda NSX, не звучи ли направо страхотно…

Действието се развива на малък паркинг на около 100 километра от Токио в планина Хаконе. Сбирката е на Honda NSX – първа генерация и е важно да отблежим, че се провежда ежемесечно. Този път, китната местност се е превърнала във временен дом на 33 съвършени автомобила.

За жалост, няма да мога да ви разкажа за всеки един NSX по отделно, но нека обърнем внимание на няколко интересни модификации. Често, собствениците на първа генерация, заменят антената на радиото с такава от Honda S2000, заради по-издържаната и визия.

По-агресивнен лип спойлер, както и такъв на багажника пък допринасят за по-стабилното поведение на автомобила.

Почти няма NSX със заводска изпускателна система, като най-популярната е тази на Taitec GT-009, която освен по-респектиращ звук, допринася и за по-бързото изхвърляне на изгорелите газове.

А планинските региони на Япония, наистина отиват на Honda NSX

А ето и цялостна галерия на тази невероятно сбирка, направена от Speedhunters.