През далечната 1965 г. Honda проектират малък, сладък спортен автомобил носещ името S600. Той се е предлагал с 600 кубиков боксерен двигател с 57 к.с., които далеч не го превръщали в драг машина. Дали инженерите са предполагали какво ще хрумне на австралийски собственик да извърши с една от техните коли 50 години по-късно, тази с регистрационна табела „Jesus 1“? Едва ли!

Драг състезателят от южния континент решава да увеличи мощността на своята миниатюрна Honda от ’65 г. като премахва 0.6-литровото моторче и на негово място разполага титана сред японските двигатели 2JZ на Toyotа. Той диша през внушителен турбокомпресор, чийто 88 милиметров вход наднича нахално през предния капак – точно пред очите на водача.

honda s600
Благодарение на тази трансплантация, съпроводена с още няколко стотин страници модификации, турбинираният „Jesus 1“ получава цели 1200 к.с. на задните колела и въпросът, който е редно да изскочи в съзнанието ни е „Как се удържа този малък звяр на правата?“. Собственикът на драгстера твърди, че въпреки късата колесна база от само 2 метра, хечбекът следи перфектно правата траектория, но на видеото се вижда, че май не е много искрен в думите си.

Както и да е, синята Honda S600 определено е най-бързият такъв модел на планетата, изминавайки класическата дисциплина четвърт миля (402 метра) за 7,7 сек. Едва ли някоя друга е дори близо до това постижение.
Гледайте клипа !