csl

 
BMW 3.0 CSL е един от най-емблематичните модели на всички времена. Можем с дни да изреждаме причини защо сърцето ни прескача когато видим този екземпляр. Обичаме я не само защото шосейната версия е страшно красива с формите напомнящи за отминалите години, но и заради състезателното родословие. Както безкрайната красота, така и състезателната история правят BMW 3.0 CSL изключително ценен автомобил, който спира дъха ни всеки път щом го видим. Но какво да кажем за този конкретен състезателен индивид, подготвен за Група 2? Това BMW 3.0 CSL Martini от 1978 г. се продава и е невероятно.

csl

Всичко започва, когато Уили Мартини, видна фигура сред моторния спорт на Нюрбургринг, решава да построи състезателна версия на CSL. Мартини притежава автоцентър близо до Ring-а, където ремонтира коли, изгражда състезателни автомобили и създава афтърмаркет части за тях. Така че, когато идва момента да се построи подходяща спортна версия на 3.0 CSL, той е човекът.

csl

Колата започва живота си като фабрично BMW. Тогава е снабдена с доработен 3.0-литров мотор с 12-клапана и 6 цилиндъра подредени в редица. Те се пълнят от три двойни карбуратори на Weber. След известно време на негово място е настанен 3.2-литров шестак с тунинг от ALPINA, който е двигателят, работещ и в момента под капака. Брандираното в бяло и зелено животно от снимките получава също разширените от ALPINA калници и съответните джанти за тях.

Всъщност, към настоящия момент, колата разполага с още повече модове от ALPINA след реставрацията. В това число влизат нов заден диференциал, маслен охладител и окачване за състезания от Група 2. С всичко това под ламарините си, CSL-а стига до диното, където успява да отприщи 340 натурални, немски к.с. Което е много впечатляващо за времето си и още повече за хипер лекото тяло.

csl

Това, което не знаем в случая е колко струва автомобилът, но подозирме, че този фактор не е от нещата, които интересуват потенциалните купувачи на такива класики. Така че, вероятно ще струва много, ама много. И все пак, ако искате да имате зашеметяващ немски спортист с грандиозна спортна история, вероятно си струва и последния цент.