Състезателна версия на Tesla Model S P100DL

P100DL

Показана на Circuit de Catalunya в Барселона, тази EPCS V2.3 Tesla P100DL е новата версия на Model S, която ще бъде в основата на електрическия шампионат Electric Production Car Series.

Електрическият двигател е променен, за да произвежда 778 к.с. и въртящ момент от 995 Nm. Изцяло олекотен, този Model S ще достигне 100 км/ч. само за 2,1 секунди, а максималната скорост е 250 км/ч.

Както можете да видите от снимките, купето изглежда е променено. Калниците са доста раздути, а състезателният бодикит спомага за това, колата да е залепена за пистата.

Шампионатът ще включва 10 състезания, в които ще видим тези машини. Кръговете ще се проведат в Испания, Франция, Германия, Холандия, Великобритания и Португалия, като последното състезание ще бъде в края на октомври 2019 г. във Vallelunga в покрайнините на Рим. Шампионатът ще бъде подкрепен от електрически шампионат по картинг и електронни серии eSports със състезателния симулатор Assetto Corsa.

Колата, която виждате тук е на първия си отбор, SPV Racing, чиито пилоти я изпробваха след откриващата церемония в Каталуния. Единият от пилотите, Ема Кимилайнен, заяви: „Фантастично е да участвате в развитието на моторния спорт, което го прави не само устойчиво, но и много подходящо за тестване и демонстриране на технологии и като пилот имам големи очаквания от показаното от EPCS състезателната кола.“

„Години на планиране и упорита работа са изразходвани в създаването на този шампионат и днес съм горд, че представям истински, чистокръвен, готов за състезаване автомобил, който ще предизвика всички фенове и ще достави вълнение по целия свят“, добави организаторът Марк Гемъл. „Това е точният състезателен автомобил, който ще ни позволи да демонстрираме и да използваме напълно потенциала на електрическото бъдеще“.