Съвременните LED фарове са опасни – заслепяват

Компанията RAC от Обединеното кралство, занимаваща се с пътна помощ и застраховки, предупреди, че модерните фарове на автомобилите са твърде ярки и в резултат на това заслепяват другите шофьори.

The Telegraph съобщава, че 15% от шофьорите са се разминавали на косъм поради яркостта на някои нови фарове на автомобилите. В отговор на все по-големия брой оплаквания, Министерството на транспорта създаде работна група към ООН, за да разбере защо фаровете на автомобилите са станали твърде ярки. LED фаровете са основната причина.

Говорейки за потенциалните проблеми, предизвикани от LED фаровете, специалистът по осветление от фабрика за качество на светлина, Стивън Диксън, твърди, че шофьорите възприемат LED светлините като по-ярки.

„LED светлината е по-насочена. Вместо да бъде разпръсната като при халогенна крушка, LED светлината е по-фокусирана. Също така тя е по-ярка, като се определя като синьо бяля, затова тя изглежда по-ярка в тъмното.“

Използването на светодиодни светлини е все по-често срещано в последните години и те са тествани, за да гарантират, че осветяват пътя по адекватен начин, без да заслепяват останалите шофьори.

Говорителят на RAC за безопасността по пътищата Питър Уилямс обаче твърди, че те са риск за пътната безопасност.

„Технологията на предните фарове напредна значително през последните години, но въпреки че това може да е по-добре за шофьорите на тези конкретни превозни средства, то представлява нежелан, нов риск за пътната безопасност за всеки, който се движи срещу тях или пък е на кръстовище“.

LED