шофиране зимата

През последните седмици температурите рязко спаднаха, снегът и поледиците сковаха по-голямата част от пътната мрежа, а респективно с това пътните инциденти се увеличиха. В тази статия ще ви представим няколко съвета, които могат да ви помогнат да се чувствате доста по-уверени при шофиране през зимата на лед или сняг.

Не оставяйте колата в гаража, когато ви е най-нужна, по-добре я

подгответе за шофиране през зимата

Смяната на летните гуми със зимни безспорно е първият съвет, който ще запишем. При скорост от 30 км/ч, на хлъзгав терен зимните гуми имат 3,9 метра по-къс спирачен път от всесезонните гуми и 4,8 м от високопроходимите (all-terrain).

Сменете лятната течност за чистачки със зимна. Сутрин, когато почиствате колата си от снега, старайте се да премахнете снега и от покрива, тъй като при рязко спиране той може да се озове на предния ви прозорец в неподходящ момент. Има хиляди модели комбинирани стъргалки и четки за сняг, като цената им варира от 3 до 10 лева.

Добра идея е да имате и спешни предмети като лопата, фенерче, жилетка, кабели, въже и дори резервен чифт дебели дрехи.

Шофиране на хлъзгав терен

Когато карате на заледен или заснежен терен трябва да знаете, че високата скорост е причинител за по-голямата част от пътните инциденти зимата. Старайте се винаги да спазвате дистанция и да завивате по-плавно. Внезапните завой и спирания могат да доведат до загуба на контрол над автомобила.

Тегленето на ремарке или каравана през зимата е изключително опасно. Също така не е добра идея да ползвате автопилот (круиз контрол),тъй като при аквапланинг компютърът се опитва да компенсира загубата на сцепление чрез ускоряване. Не е нужно да описваме какво може да се случи в подобна ситуация.

Намалявайте скоростта си по-рано преди завой, използвайки спирачки и скоростна кутия (минавайте по-рано на по-ниски предавки. Отпускайте по-плавно съединителя). След като сте взели завоя не бързайте да ускорявате преди гумите да са се изправили напълно. Това може да доведе до загуба на контрол.

Работа със спирачките

На заснежен терен избягвайте напълното спиране освен когато не е крайно наложително. По-вероятно е колата да се закопае при тръгване от покой, отколкото ако е набрала малко инерция.

Например, когато наближавате червен светофар, по-добре намалете скоростта си отдалече, изчаквайки зелената светлина, движейки се. По този начин няма да се налага да спирате и евентуално да си създадете проблемно тръгване в средата на кръстовището.

Дори и най-опитните шофьори не могат да бъдат сигурни колко точно е хлъзгава пътната настилка. Затова е добре, когато наближавате кръстовище, спрели коли, пешеходна пътека или други препятствия, отдалече да пробвате условията, натискайки по-силно за секунда – две педала на спирачките. Така няма да бъдете неприятно изненадани в последния момент, когато може вече да е късно за реакция.

Всички съвременни автомобили са оборудвани с ABS, така че при евентуално подхлъзване не се опитвайте да „играете“ с педала на спирачката, по-добре оставете анти-блокиращата система да си свърши работата.

При загуба на контрол над автомобила

Когато автомобилът ви започне да се пързаля естествената реакция е да натиснете спирачки. Правилно е да направите точно обратното. Плавно подайте газ, насочвайки колелата в обратна на завъртането посока.
Техниката за овладяването на автомобил на хлъзгав терен зависи много от това какво е задвижването на колата (предно, задно или 4х4). Няма да влизаме в подробности, за да не рискуваме да ви подведем.

Ако сте начинаещ шофьор или просто не сте пробвали шофиране през зимата, не е лоша идея да пробвате описаните съвети на просторен защитен терен без други участници в движението. Голям празен паркинг е добър вариант.

Не се страхувайте от зимата. Няма смисъл от автомобил, който стои на топло в гаража, докато вие мръзнете по улиците. Грабвайте ключовете и пробвайте зимното шофиране!