Спортните автомобили, суперколите и хиперколите често не изживяват това, за което са създадени. В повечето случаи те стоят грижливо пазени в гаражи и колекции или се карат само в перфектни условия. Въпреки това, новото автомобилно събитие, проведено в Швейцария през миналия уикенд за първи път, насърчава собствениците да карат автомобилите си на сняг и лед.

Събитието се нарича I.C.E. – Международен конкурс на елегантност Св. Мориц. Той включва статичен дисплей, на който се виждат почти безценни превозни средства върху снега. Собствениците имат възможността да докарат своите превозни средства, за да се насладят около покритата със сняг писта в близост до събитието.

Вярно е, че редица производители предлагат своя собствена програма за шофиране през зимата – но за разлика от I.C.E., използваните автомобили не са частна собственост.

Това събитие може да се нарече уникално по своя характер, защото едва ли някъде другаде можете да видите това, което се представи. От Lamborghini Countach, дрифтиращо из снега до Mercedes-Benz 300 SL Gullwing, препускащ по снежен път, сякаш вече сме виждали всичко.

Феновете на съвременните екзотики бяха посрещнати от невероятно представяне на автомобили, които със сигурност са част от мечтите на всеки ентусиаст. Сред тях са единичната Pagani Huayra Pearl, претърпяла катастрофата през 2016 г., и само една от общо три произведени Huayra Dinastia.

Други автомобили, които впечатляваха с присъствието си бяха Ferrari F40, F50, Lamborghini Miura SVJ, няколко рали Lancia модели и дори състезателен Ferrari 488 GT3. Някои от тези превозни средства са на стойност над един милион долара, но собствениците им са достатъчно смели да ги изведат на снега, за да се позабавляват малко.