aston martin vantage

Aston Martin V8 Vantage изживява последните дни на поточната линия във вида, в който го познаваме, преди неговият наследник да заеме мястото му. Моделът дълги години се явяваше входно ниво в гамата, но същевременно е и в основата на състезателната програма на британския производител.

Автомобилът, който виждате на снимките е Aston Martin V8 Vantage от 2008 г. представен от Strasse Wheels и изпипан в перлено бяло, контрастиращо на ‘competition-like’ шарките по-вратите, като напълно неслучайния състезателен номер „007“ и надписа „Cars and Coffee Palm Beach“.
Както вече споменахме под Aston-а се търкалят 20 инчови Strasse R10 Performance Series ‘капли’ с близки спици и полиран до блясък борд.

Двигателят, който изпраща мощността до тях е натурално дишащият 4.7 литров V8 с 420 к.с., който замени предишния 4.3 литров мотор през 2008 година. Същият захранва и по-наточените версии Vantage S и GT8, при които мощността е завишена до 430 к.с. и 440 к.с. съответно, без помощта на турбокомпресор, за да може звукът да остане органично брутален, какъвто го харесваме всички.

Обратното е нещо, което ще се случи с наследника на модела – новият Vantage. Той ще използва 4.0 литровия туин-турбо мотор на Mercedes AMG, което е поредната стъпка към сбогуването на Aston Martin с атмосферните мотори и бруталния звук. Въпреки че е една от фирмите най-дълго издържали да не използват турбини във времена, в които еко нормите силно го налагат.