дрифт

През изминалата събота паркингът на Метро (Цариградско шосе) се превърна в гореща точка за българското дрифт общество и автомобилните фенове. Както ви съобщихме още в петъчния ден, именно там се проведе последният кръг от Българския дрифт шампионат за 2017г.

Участниците зарадваха многобройната публика с истинско автомобилно зрелище. Гъстият облак дим от задните гуми на дрифт машините и ревът на техните двигатели бяха неразделна част от съботния ден. Конфигурацията на трасето бе подготвена от главния съдия на състезанието – румънеца Разван Фратяну, който е организатор на Националния Дрифт Шампионат в северната ни съседка.

Доминиращ на пистата се оказа Стефан Стефанов и неговото BMW E30 V8 Turbo. Той се изкачи на най-високото стъпало от подиума след като успя да излезе като победител от ожесточения батъл с останалия втори варненец Красимир Стефанов и неговия Nissan 200SX с LS V8 турбо мотор и 550 к.с. Краси Стефанов е шампион на страната ни за 2010, 2011 и 2012 г.
Третото място на подиума зае Цветан Ефтимов управляващ дрифт автомобил отново с марка BMW, този път Е46.

Топ четири класацията затваря Павлин Пенев – двукратен национален шампион (2013 и 2014 г.) и двукратен европейски шампион по дрифт (2015 и 2016г.). Той получи повреда в предното окачване по време на батъл в полуфинала, след контакт с колата на Красимир Стефанов, в следствие на което не успя да продължи битката си за достигане на големия финал.

В клас Про 2 Топ 4 се оформи от автомобили с марка BMW. Титлата грабна Светослав Трайков с BMW E30, последван от Недко Бозаджиев, който в събота пилотираше автомобила E30 с V8 компресор на Александър Язов – Матрицата. Трети и четвърти след тях се наредиха Пламен Ангелов с E46 и Николай Николов отново с BMW поколение Е30.