Volvo

За никого не е тайна, че в последното десетилетие тунинг културата в България се разви драстично в положителна посока и то в най-различни аспекти и направления. Ако до преди 15 години думичката „тунинг“ се свързваше с няколко спойлера от Илиянци, ярък цвят а ла еклипса от „Бързи и яростни“ и ‘гърне ремус’, то в наши дни със сигурност нещата са на доста по-високо ниво, поради причината, че културата на феновете е силно повлияна от запад. Дали прозорецът, който социалните мрежи ни отвориха, за да видим „как го правят там“, помогна това да се случи, не е ясно. Едно, обаче е сигурно – по улиците виждаме все по-малко псевдо тунинг и все повече стойностни проекти, дори и нискобюджетни такива.

Да, вярно е, че в нашите ширини се наблюдава модифициране на идентични модели от VAG групата или от баварския производител, но и за това си има причина и всички я знаем.  Не е нужно да се споменава отново, нито пък да се гледа на нея като нещо лошо. Да си признаем, ако беше достъпно, всички щяхме да „надуваме“ Супри, Мустанзи и EVO-та по улиците… но уви!

Винаги се намира, обаче, някой който да върви срещу статуквото и с един такъв пич се запознахме съвсем наскоро (пак от соц. мрежите). Това, което ни изкефи е, че профилът му е претъпкан с готини снимки на не какво да е, а на Volvo V40 в разтеглена комби версия. Оказа се, че момчето е и фотограф и очевидно доста е потренирал с обектива именно върху скандинавския си модел.

Volvo v40

Накратко, историята между него и колата започва в началото на тази година, след като преди това е имал същото Volvo, но с бензинов мотор. Тази красавица от снимките се движи с дизелов 1.9 агрегат, напълно заводски, като изключим почти задължителния ремап и генерацията на Ф63 правена в  Radev Performance Garage. Но това не е от значение за момента, тъй като очевидно тук е заложено повечко на визията.

Дългото 4.5 метра шведско тяло лежи на регулируeмо окачване TA-Technix, а за още по-голяма тежест на стойката допринасят широките 9j джанти XXR, на които са нахлузени сравнително тесни гуми – 195/45/16. Собственикът казва, че това е формулата за топ стенса на стреч варианта на Volvo V40.

Георги купува колата в сравнително лошо състояние, засягащо особено козметичния и вид, включително и интериора. Там се настанява комплект седалки от Алфа Ромео, а корите на вратите изпъкват с характерните за олд скула, детайли от кариран плат.

V40

Фасията на колата също е доста „докосната“. Volvo-то „гледа“ през напълно ревизирани фарове с лупи и червени рефлектори. За MS Design добавката под предната броня, Жоро казва, че я намерил по страшен късмет и може би е единствената такава в България.

Volvo

Както при всеки друг тунинг проект и тук финален вариант скоро не се очаква… Идеите за стенснатото Volvo V40 са безкрайни и включват инсталирането на въздушно окачване, черен таван от алкантара, както и цялостно боядисване в любимия ни Nardi Grey цвят.

Пожелаваме успехи на Георги с проекта му и този на приятелката му, който скоро ще ви покажем… да явно и такива дами се намират.

Вижте още проекти от страната ни в секцията Проекти от България.