Всеки самоуважаващ се производител на суперавтомобили трябва да има най-малко една топ версия на своя най-успешен модел. Въпреки големия избор при Porsche, GT2 RS без съмнение е най-доброто 911, а Lamborghini пусна Huracan Performante миналото лято със заявка за топ спортист.

Не е нужно да си гений, за да се досетиш, че тези два модела са съперници, но как може да се определи кой е по-добрия? Състезание на писта и сравняване на времената им ни се струва най-правилно.

Мястото, което е избрано от SportAuto, е пистата Хокенхайм, но преди да се насладим на видеото, нека да поговорим в цифри.

911 GT2 RS има 690 к.с. и въртящ момент от 750 Nm., произведени от 3.8-литровия 6-цилиндров агрегат с две турбини. Той се нуждае от 2.9 секунди за ускорение до 100 км/ч. и максималната скорост е 340 км/ч. От друга страна, Huracan Performante се задвижва от 5.2-литров атмосферен V10. Той може да не разполага с турбокомпресори, но въпреки това постига 631 к.с. и въртящ момент от 600 Nm, което му позволява да се катапултира до 100 км/ч. отново за 2.9 сек и да достигне максимална скорост от 325 км/ч.

Двата автомобила са съвсем равностойни както се вижда от данните. Porsche има предимство при мощността и може да се похвали, че е най-бърият модел със задно предаване на Nurnurgring, но най-екстремната версия на Huracan не отстъпва по нищо. Дуелът на двете машини се очаква да е епичен.