Спортни коли и суперкари с наглед скучни двигатели: как се случва споделянето на агрегати?

двигатели

Чудили ли сте се какви двигатели използват някои от най-редките и скъпи автомобили? Замисляли ли сте се, че това може би са най-обикновени агрегати от най-обикновени коли, които не веднъж или два пъти сте виждали? Понякога споделянето на завдижващи единици има логика, друг път изглежда съвсем невероятно. Нека ви покажем някои от най-интересните примери!

Mercedes S600 (W140) и Pagani Zonda

Всички знаем, че Pagani ползва бруталните AMG V12 агрегати за екзотичните си машини. Все пак, първата им Zonda – C12, ползва стандартен Mercedes M120 V12 мотор от W140 S600. Така че, ако притежавате W140 или по-новата W220 S-Class с М137 агрегат и с малко промени по ауспуха, ще си имате лимузина, звучаща като италианска екзотика.

двигатели

Ford Mondeo и Noble M400

Може и да не сте чували за Noble M400, но е време да поправим тази грешка. Британската компания се слави с някои от най-бруталните автомобили, които се предлагат в изключително малко бройки. За модела им M400, те се спират на агрегат от отегчаващия Ford Mondeo. Той е 3.0-литров Duratec V6 и с помощта на два турбокомпресора, ковани бутала, по-големи инжектори и агресивни валове, изстисква 425 к.с. Тежащият едва 1060 кг Noble се превръща в доста по-атрактивен от Mondeo-то. Времето до 100 ли? 3.3 секунди. Как ви звучи? Максималната скорост е 298 км/ч. Не е зле. О, и стоповете им са еднакви!

двигатели
двигатели

Toyota Camry и Lotus Evora

Lotus има дълготрайна връзка с Toyota и това не е изненада. Не е изненада и, че 3.5-литровият V6 от седана намира място в Evora и Exige. Lotus може и да не е суперкар марка, но с 400 коня от агрегата и суперчарджър, представянето е почти като на големите батковци. Добра работа, Lotus!

Volvo S80 и Noble M600

Ако не днес, то кога ще чуете за два модела на Noble в един и същи ден? Какво ли си мисли средностатистическият собственик на Volvo S80 или XC90, докато си кара ежедневно автомобила? Хм, дали този V8 не задвижва една от най-бруталните, бързи и екстремни машини на планетата? Да, точно така. Това е Noble M600! Интересен избор за агрегат на суперкар, но 4.4-литровият двигател е разработен от Yamaha. Той е доста по-способен в M600, благодарение на две турбини Garett, с които мощността достига 650 к.с. Времето до 100 км/ч. е точно 3 секунди, а максималната скорост е 346 км/ч. Забравихме да ви кажем, колата няма traction control, нито ABS….

двигатели

BMW 750i (E32) и McLaren F1

Тази остаряла вече лимузина споделя мотора си с един от най-великите автомобили, правени някога. Легендарният McLaren F1 има сърце на BMW. Нещата са малко по-различни в действителност, но M70 V12, служи за основа на S70/2, използван в суперкара. Обемът е разширен с 1 литър, клапаните са по 4 на цилиндър, вместо по 2, но някак си е престижно да свързваме старото BMW с незабравящата се английска класика.

Audi S4 и Spyker C8

Audi S4 с V8 агрегат не е най-нормалният седан честно казано. Макар че, двигателят се ползва в S6 и Gallardo, ще си говорим за нещо по-откачено. Холандският Spyker C8. Автомобил, приличащ на сом, попаднал в бижутерски магазин, е доста бърз и се е предлагал в няколко версии. Клиентите могат да избират от 395 до 600 коня мощност, благодарение на познатите ни турбокомпресори.

двигатели

Ford Crown Victoria и Koenigsegg CC8S

CC8S е първият реален модел на марката, появил се през 2002 г. Само 6 модела са били построени, но са достатъчни, за да затвърдят Koenigsegg като бъдеща доминираща сила. 3.5 секунди до 100 км/ч. и максимална скорост от 386 км/ч. са били достатъчни, за да сплашат конкуренцията. Но откъде идва тази мощ? От Ford и техният Modular V8 агрегат, срещан в такситата и полицейските коли в САЩ под формата на Crown Victoria. Разликата идва от поставянето на два механични компресора и доставянето на 660 к.с.

Nissan 350Z и Renault

Този път нещата тук са наобратно. 3.5-литровият VQ35DE V6 агрегат започва да се предлага в спортното купе и се споделя в още няколко модела. От другата страна на Земята обаче, в тотално различен сегмент, намираме Renault Espace, което също се възползва от завладяващия V6. Мощността му е понижена от 290 на 245 коня, но въпреки това внимавайте, когато срещнете минивана. Не се знае какво се крие под капака му.