Спортните въздушни филтри се приемат като евтин и достъпен начин да повишите конските сили на колата си, но има ли ефект от тях наистина? Пичовете от Youtube канала Engineering Explained искат да разберат това, така че те провеждат тест със стандартни OEM филтри (ползван и чисто нов) срещу евтин спортен въздушен филтър и такъв на доказаната марка K&N.

За да проведат теста, влогърите монтират филтрите на напълно заводско Subaru Crosstrek, след което тестват въртящия момент и мощността на динамометър. Това им позволява да видят има ли реално промяна в техническите характеристики на колата. Те също така използват VBOX система, за да измерят и промените при ускорението на колата в реални условия.

Мръсният оригинален въздушен филтър бе първи в теста и с него subaru-то произведе мощност от 158.25 к.с. и въртящ момент 186 Нм. Когато момчетата монтираха чисто новия OEM филтър, дино-то показа, че колата е излязла от завода  със 160.10 к.с. и въртящ момент 186.33 Нм – незначително увеличение от 1.85 к.с. и 0.33 Нм.

Първият от спортните филтри в теста се оказа евтиният афтърмаркет филтър на CarQuest и доста изненадващо се оказа по-добър от чистия вариант на оригиналния въздушен филтър, въпреки че е по-евтин. Според динамометъра, филтърът позволява на двигателя да произвежда 163,32 к.с. и въртящ момент от цели 190.92 Нм. Това е повишение с 3.22 к.с. и 4.59 Нм спрямо чистия филтър OEM.

въздушен филтър

И накрая – във филтърната кутия попада панеления K&N спортен филтър, който кара Subaru-то да покаже рекордните за теста резултати от 164,42 к.с. и въртящ момент от 193.24 Нм. Това е най-резултатният филтър, въпреки че разликата не е особено голяма спрямо евтиния варинт – само 1.1 к.с. и 2.32 Нм повече от панеления на CarQuest.

Ето че в крайна сметка има (макар и в малки граници) значение дали караме с оригинален, евтин спортен или скъп спортен филтър. Но забележими ли са резултатите при шофиране в реални условия? Разликите между чистите и мръсни оригинални филтри се оказват изключително малки, почти незначителни. Данните от VBOX-а отново ни изненадват, тъй като евтиният спортен филтър на CarQuest  подобрява ускорението с около 1,2%. Филтърът K&N е още по-добър. При него времето за ускоряване ‘скача’ с цели 2,74% над заводското.

В крайна сметка виждаме, че афтърмаркет въздушните филтри наистина подобряват данните за мощността на колата, но въпреки това остава въпросът дали наистина си заслужават цената за такава малка разлика. Една бърза проверка разкрива, че K&N спортен панелен филтър за Subaru Crosstrek струва $49.99. Но имайте предвид, че той подлежи на почивстване със съответните препарати и смяна не се налага доооста дълго време. Отделно е важно да отбележим, че в теста е използван чисто нов евтин спортен филтър, а за качетвата му след известна амортизация никой не гарантира.