Специален Autozam AZ-1 е на пазара

Чаровникът при kei количките

Ако не сте чували за kei колите на Япония, значи много сте пропуснали. Autozam AZ-1 е точно такъв модел, емблематичен за своя клас и днес ще разкажем накратко за един конкретен. Преди това да отбележим, че идеята зад kei автомобилите е следната: те трябва да са възможно най-малки и с ниска мощност, за да не заемат пространство и да имат нисък данък. По-точно параметрите са следните: максимална дължина – 3.3 м., ширина – до 1.4 м., височина – до 2 м. Двигателите трябва да са до 660 куб. см. и не повече от 63 к.с. Звучи ви малко? Е, всъщност не е точно.

Autozam AZ-1 разполага със средно разположен двигател, ръчна скоростна кутия, врати тип gull-wing и десен волан. Чудесната двукрилна количка е проектирана и построена от Suzuki, но е продавана под марката Autozam на Mazda, която предимно търгуваше с компактни и kei автомобили за японския пазар. Тя е на пазара само от 1992 г. до 1994 г., като са произведени едва 4 392 автомобила.

AZ-1 се задвижва от турбиниран 3-цилиндров двигател с обем 657 куб. см., комбиниран с 5-степенна ръчна трансмисия. Автомобилът развива 63 к.с. при 8500 об/мин!!! Трябва да се отбележи, че Autozam-ът тежи малко над 700 кг.

Конкретният модел е внесен в САЩ и печели множество награди за малки автомобили. Вратите му работят перфектно, колата е в добро състояние, но се забелязват традиционни следи от ръжда под „крилата“ и в моторния отсек.

Колата впечатлява с джанти Volk TE37. Може да се забележи и ролбар, монтиран зад седалките. Други доработки по AZ-1 няма. Интериорът е спартански, но седалките са решени в сиво и синьо. Допълнителни екстри са климатика и добавената Kenwood озвучителна система.

Колата е малка и сладка, много пъргава и развива невероятни обороти. Kei автомобилите са на почит в Япония и впечатляват с двигателите си и поведението на пътя. Със сигурност Autozam AZ-1 е една от най-разпознаваемите, но и други марки имат своите малки воини. За тях ще напишем отделен материал.