илон мъск

В сряда се състоя среща на живо между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и канадско-американския предприемач и инженер Илон Мъск.

Двамата се срещнаха в президентския дворец в столицата Анкара, за да обсъдят начините, по които компаниите управлявани от Мъск – SpaceX и Tesla могат да помогнат в бъдещите амбициозни проекти на южната ни съседка. Сред основните теми за дискусия бяха електрическите автомобили, устойчивата енергетика и изпращането на сателити в космоса.
По време на посещението си милиардерът формализира сделка по изстрелването на два комуникационни спътника създадени за Турция от Airbus, които ще бъдат изпратени в орбита с ракетата Falcon 9.

Не стана ясно дали ще има сътрудничество между компанията производител на електромобили Tesla и местни фирми. Известно е обаче, че Турция планира създаването на национална марка автомобили, които ще използват хибридно и електрическо задвижване. Преди седмица 5 фирми се обединиха в организация за създаване на националната автомобилна компания, а президентът Ердоган заяви, че се очаква първите прототипи да излязат през 2019 г.
През 2021 година ще започнат и продажбите на моделите от турската марка.