Следващото Audi TT може да е 4-врато купе

TT

Слуховете за Audi TT с четири врати се въртят още от представянето на концепта TT Sportback на автомобилното изложение в Париж през 2014 година. Все още не сме виждали дългоочаквания модел, но Auto Express съобщава, че то ще пристигне в рамките на следващите две години.

Според публикацията, производствената версия на концепта TT Sportback е станала жертва на действията за намаляване на разходите на Volkswagen вследствие на скандала „Дизелгейт“. Сега, след като компанията успя да си стъпи на краката, изглежда, че колата най-накрая ще получи зелена светлина.

Докато концепцията беше първоначално предвидена като TT версия с четири врати, докладът показва, че това вече не е така. Вместо това изглежда, че Audi ще се откаже от купето и кабриолета и ще предложи TT като купе с четири врати.

Това ще бъде голяма промяна, но продажбите на TT са се променили през последното десетилетие. Данните от Carsalesbase показват, че компанията е продала само 2,294 бройки в САЩ миналата година, докато европейските продажби възлизат на 16,281. Десет години по-рано Audi продаде 4 355 TT в Америка и 38 335 в Европа.

Неназован член на борда на Audi даде информация за купето и кабриото. Той обясни: „Ако поставите спадащото търсене срещу нарастващите разходи, очевидно Audi не може да поддържа настоящия си курс в средносрочен план“.

Въпреки че нищо не е ясно, в публикацията се казва, че следващото поколение TT вероятно ще се основава на актуализирана версия на платформата MQB. Очаква се моделът да е със същия размер като концепта TT Sportback, но ще включва нов дизайн, който отразява останалата част от моделите на Audi.

Опциите на двигателите остават непотвърдени, но моделът ще бъде представен с асортимент от бензинови двигатели с 48-волтова мека хибридна система. В последствие може да има хибридни варианти, както и електрически модел.